Cvetača

(Foto: Diana Anđelič)

Kraljica med kapusnicami

Cvetače nikoli niso uvrščali med pomladansko zelenjavo; "ako gre po sreči, imamo godne karfijole že v začetku julija meseca", je celo zapisal Martin Humek v priročniku Domači vrt (Jugoslovanska knjigarna v Ljubljani, 1924).

Ker zdaj živimo v takem svetu, da lahko pozimi jemo jagode in češnje, se ne gre čuditi, če aprila zagledamo zapeljivo bele glave. Dobra cvetača je lepa na pogled in dobro diši.
"Zaradi izrednega okusa jo cenimo kot kraljico med kapusnicami," piše Milena Suwa Stanojevič v priročniku Tehnologija sadja, vrtnin in pijač (Zavod Republike Slovenije za šolstvo, 1999) Pazimo le, da s predolgim kuhanjem ne uničimo izvrstnega okusa. (To velja tudi za druge kapusnice, kot so ohrovt, brstični ohrovt, brokoli.) Ker je odlična tudi surova, nam z dolžino kuhanja sploh ni treba pretiravati. Preden se lotimo kuhanja, cvetačo potopimo v slano vodo, da se znebimo mrčesa, ki se pogosto skriva med mesnatimi cvetovi.
Odlična je surova ali nekoliko kuhana in prelita s solatno polivko, gratinirana z bešamelovo omako, okusne so cvetačne kremne juhe ... Kuharski mojstri jo pripravljajo celo s škampi, mandlji, Sredozemci, predvsem v Grčiji, na Cipru in Siciliji, pa največkrat z olivnim oljem in limono. Nekateri celo jajčevce v musaki zamenjajo s cvetačnimi cvetovi, ki pa jih prej ni treba popeči tako kot rezine jajčevcev. Cvetača je lahko prebavljiva in odlično vpliva na prebavo in presnovo.