Aromatična olja

  • ponedeljek, 18. januar 2010
(Foto: Diana Anđelič)

Dodatki k olivnemu olju

Aromatična olja vedno pripravljamo iz najkakovostnejšega ekstra deviškega olivnega olja. Takšnega olja ne uporabljamo vsak dan, zato si lahko privoščimo to iz razkošja.

Začinjeno olje
Vzamemo nekaj svežih brinovih jagod, pest zrn belega popra ter 4 ali 5 strokov česna in jih namočimo v 1/2 litra olivnega olja za vsaj 30 dni. To olje je odlično za pripravo divjačine.

Olje z rožmarinom
Vzamemo sveže vejice rožmarina in jih damo v steklenico z oljem. Preden olje uporabimo za krompirjevo solato ali pečenje mesa in zelenjave, počakamo vsaj 15 dni.

Olje z origanom ali dobro mislijo
To olje je odlično za najrazličnejše testenine, paradižnikove solate in na žaru pečeno solato. V 1/2 litra olivnega olja damo 1 žlico posušenega origana, 1 žlico zrn črnega popra, 1 suh čili. Počakamo približno 30 dni.

Olje s česnom in pekočimi posušenimi čiliji
Olupimo stroke česna (vzamemo celo glavico), vzamemo dva pekoča posušena čilija in prelijemo s 1/2 litra olja. Olje lahko uporabimo po 15 dneh. Odlično je za špagete, za meso, pečeno na žaru, in za kuhano zelenjavo.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki