Poživljajoči namazi

(Foto: Dreamstime)

Pripravimo jih sami

Namaze navadno pripravljamo z eno vrsto zelišč ali kvečjemu mešanico dveh do treh. Enako velja za začimbe. Sveža zelišča čim drobneje narežemo ali pa jih skupaj z dodatkom nekaj vode s paličnim mešalnikom zmešamo v kašo. Suha zelišča zdrobimo. Namaz pripravimo vnaprej ali na zalogo, saj se arome šele čez nekaj ur razširijo tudi po osnovi. Pripravljeni namaz lahko vsaj nekaj dni hranimo v zaprti posodi v hladilniku.

Osnovo najprej primerno udrobižimo, torej zmeljemo ali zmečkamo v čimbolj homogeno maso. Nato jo s postopnim dodajanjem vode zmešamo v gosto zmes, vmešamo še začimbne in druge dodatke, nato pa namaz enostavno namažemo na kruh ali zelenjavo. Ni odveč opomba, da namaze po možnosti pripravljamo iz ekološko pridelanih sestavin, saj tako ustvarimo hrano z največjo močjo.

Količine po nekaj pripravah prilagodimo okusu, preizkusimo še druga zelišča (materina dušica, dobra misel, majaron, pehtran, komarček …) in mešanice začimb ter zadostimo še tako dolgim in trajnim lakotam.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki