Poživljajoči namazi

(Foto: Dreamstime)

Pripravimo jih sami

Namaze navadno pripravljamo z eno vrsto zelišč ali kvečjemu mešanico dveh do treh. Enako velja za začimbe. Sveža zelišča čim drobneje narežemo ali pa jih skupaj z dodatkom nekaj vode s paličnim mešalnikom zmešamo v kašo. Suha zelišča zdrobimo. Namaz pripravimo vnaprej ali na zalogo, saj se arome šele čez nekaj ur razširijo tudi po osnovi. Pripravljeni namaz lahko vsaj nekaj dni hranimo v zaprti posodi v hladilniku.

Osnovo najprej primerno udrobižimo, torej zmeljemo ali zmečkamo v čimbolj homogeno maso. Nato jo s postopnim dodajanjem vode zmešamo v gosto zmes, vmešamo še začimbne in druge dodatke, nato pa namaz enostavno namažemo na kruh ali zelenjavo. Ni odveč opomba, da namaze po možnosti pripravljamo iz ekološko pridelanih sestavin, saj tako ustvarimo hrano z največjo močjo.

Količine po nekaj pripravah prilagodimo okusu, preizkusimo še druga zelišča (materina dušica, dobra misel, majaron, pehtran, komarček …) in mešanice začimb ter zadostimo še tako dolgim in trajnim lakotam.

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki