Prebavne motnje

(Foto: Shutterstock)

Da hrana ne bo obležala v želodcu …

Mastna, začinjena hrana, neredni obroki, kajenje, stres, alkohol, čezmerna telesna teža in nezdrav življenjski slog povzročajo čedalje več želodčnih težav. Naučite se jih prepoznati, da se jim boste lahko izognili ali pa jih vsaj omilili. Splošno slabo počutje, brezvoljnost, pomanjkanje energije, slaba zbranost in motnje spanja so simptomi, ki jih le stežka povežemo s prebavo, toda ti oddaljeni signali lahko kažejo na motnje v prebavilih.

Razlaga tiči v povezavi med prebavo in vsemi telesnimi funkcijami. Kljub pestri in bogati ponudbi živil dandanes ni lahko doseči in ohranjati ustrezno uravnoteženega dnevnega vnosa vseh potrebnih snovi. To se nanaša predvsem na zaposlene ljudi, ki delajo pod pritiskom in živijo v nenehni dirki s časom. Nemalokrat jedo stoje, hrane ne prežvečijo dovolj, njihovi obroki pa so polni rafiniranih, industrijsko obdelanih živil. Na jedilniku pogosto primanjkuje sveže, surove hrane rastlinskega izvora (sadje in zelenjava). Tako enolična in pretirano kalorična hrana je skupaj z drugimi pomanjkljivostmi sodobne prehrane in nezadostnim gibanjem vzrok za celo vrsto prebavnih težav.

Spremembe s starostjo
Prebavne motnje še posebno pestijo starejše ljudi. Njihova prebavila ne delujejo kot nekoč, težje žvečijo, v organizmu je manj želodčnih sokov, hranilne snovi pa se slabše izkoriščajo in vsrkavajo. Še posebno občutljiv je želodec – prav iz njega bodo najbrž izhajali prvi signali. Pogost občutek teže v želodcu, slabost, napihnjenost in riganje so dober razlog, da se vprašamo, kaj se dogaja z našo prebavo.

Dobro prežvečimo!
Hrano začnemo prebavljati že v ustih – z izločanjem sline in žvečenjem. Žvečenje spodbudi želodec, da začne izločati prebavne sokove in tako pripravljen dočaka hrano. Temeljito prežvečena in dovolj zmleta hrana bo olajšala nadaljnjo prebavo v želodcu in tankem črevesu, vitalne snovi in energija pa bodo dosegle vse telesne celice.

Od dve do pet ur
Želodec je vrečasto razširjen del prebavne cevi, ki leži na levi strani trebušne votline, tik pod prepono. Njegovo notranjost prekriva sluznica, v kateri je na milijone drobnih žlez, ki izločajo želodčni sok. Ta vsebuje encime za razgradnjo beljakovin in kisanje mleka ter razredčeno solno kislino, ki pospešuje gibanje mišic želodčne stene. Vloga želodca je shranjevanje hrane, ki se ob pomoči želodčne kisline in encimov pepsinov v njem tudi delno prebavi. Podobno kot se nam ob pogledu na okusno hrano začnejo cediti sline, tudi želodčne in druge prebavne žleze spodbujajo močnejše izločanje prebavnih sokov.

Prebava je v tem primeru boljša, toda vedeti moramo, da ne živimo od tistega, kar pojemo, marveč od tistega, kar prebavimo. Razgradnja v želodcu traja od dve do pet ur, pri čemer se želodčna stena ves čas krči, posledica tega pa je mešanje hrana in želodčnih sokov.

Kdaj ima želodec težave?
Maščobe zavirajo delovanje želodca, zato se mastna hrana v njem zadrži dlje, medtem ko ga nekatere začimbe pospešujejo. Tudi strah, jeza in razburjenost zavirajo peristaltiko, zato je nadvse pomembno, da jemo v mirnem okolju in dobro razpoloženi.

Telo samo uravnava količino kisline, ki je potrebna za prebavo. Toda občutljivo ravnotežje v želodcu najpogosteje porušimo kar sami, in sicer z neprimernimi življenjskimi navadami in zlasti z neustrezno prehrano. Telo izloča preveč želodčne kisline, posledice pa so zgaga, bolečine v trebuhu, občutek polnosti in/ali pritiska, upočasnjeno praznjenje želodca, napihnjenost, riganje in vetrovi. V hujših primerih je želodec tako razdražljiv, da pride do vnetja želodčne sluznice in požiralnika ter razjede na želodcu ali dvanajstniku. V takšnem primeru je treba čimprej obiskati zdravnika. Če opazite težave pravočasno, jih bo veliko laže pozdraviti in nato preprečevati.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki