Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Minerali, antioksidanti, vlaknine


(stran 2 od 2)

Antioksidanti

Tako proces staranja kot obolevnost za rakom je mogoče povezati z delovanjem antioksidacijskega sistema v telesu. Prosti radikali so atomi, molekule ali ioni z enim ali več prostimi elektroni, ki so zelo reaktivni. Lahko poškodujejo celično membrano, zaradi česar je celica občutljivejša za vstop onkogenih virusov in drugih spojin, ki povzročajo raka. Njihovo količino povečujejo onesnažen zrak, kajenje, pitje alkohola, različne bolezni, na oglju pečene jedi, starost in telesni napori. S staranjem se prosti radikali kopičijo in s tem se veča tudi nevarnost, da se bo pojavila ta bolezen. Antioksidanti so snovi, ki lahko upočasnijo ali preprečijo oksidacijo drugih spojin. Pomembni antioksidanti iz rastlin so vitamin C, vitamin E, karotenoidi, flavonoidi, katehini in terpeni.

Toda industrijska predelava živil, a tudi njihova domača priprava znatno zmanjša vsebnost naravnih antioksidantov in oslabi njihovo delovanje. Antioksidanti se izgubljajo predvsem pri toplotni obdelavi sadja in zelenjave, z lupljenjem in rezanjem pa hitra indukcija encimov zmanjša dejavnost naravnih antioksidantov. Tudi skladiščenje vpliva na antioksidante; tako so ugotovili, da se pri pasteriziranem zelenem čaju po enomesečnem skladiščenju antioksidacijska dejavnost celo poveča.

Zelo močne antioksidacijske lastnosti imajo polifenoli (vina) in znano je, da imajo nekatere polifenolne spojine veliko močnejše antioksidacijske lastnosti kot denimo vitamin E. Tako zmerno pitje rdečega vina pomeni enega od osnovnih virov polifenolnih antioksidantov. Med pomembne vire antioksidantov se uvrščata še ginko biloba in zeleni čaj.

Vlaknine

To so neprebavljive snovi iz hrane, večinoma polisaharidi. Urejajo prebavo, zavirajo nastanek raka in znižujejo raven holesterola. Vlaknine pridejo v debelo črevo nerazgrajene. Po besedah doc. dr. Sama Krefta s Fakultete za farmacijo v Ljubljani je njihov fiziološki učinek odvisen od topnosti oziroma nabrekljivosti in s tem povezane viskoznosti, a tudi od tega, ali jih črevesna flora lahko uporabi kot substrat za fermentacijo ali ne. Kot primer odvajala navaja laneno seme, varovalno antitumorno delujejo pšenični otrobi, tveganje za koronarne bolezni pa zmanjšujejo vlaknine iz žit, ne pa tudi iz sadja in zelenjave.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd