Brusnice

(Foto: Jupiterimages)

Rdeči čudeži zdravja

Brusnice spadajo med jagodičje, ki tako kot borovnice prihaja iz Severne Amerike. Trde, rdeče in okrogle jagode imajo zaradi velike količine vitamina C kisel in rahlo trpek okus. V starodavnih časih so Indijanci uporabljali brusnice za zdravljenje številnih bolezni in stanj, med drugim vnetja mehurja in sečil.

Za zdrava sečila

Zdravilne lastnosti brusnic, ki so bile modrim Indijancem znane že dolgo nazaj, zdaj potrjujejo tudi znanstvene študije. Ena najbolj raziskanih koristi brusnic je prav njihova uporaba pri zdravju sečil. Že od začetka prejšnjega stoletja so brusnice v uporabi za zdravljenje bakterijskega vnetja mehurja, ki povzroča pogosto in boleče uriniranje. Prvi zaznamek o uporabi brusnic v konvencionalni medicinski praksi sega v leto 1923; tedaj so si razlagali, da brusnice kisajo urin, to pa naj bi pobijalo bakterije, ki povzročajo vnetje. Ugotovitve znanstvene raziskave, ki je učinek brusnic na vnetje mehurja potrdila v zadnjem času, pa sega onkraj kisanja urina.

Leta 1994 so v študiji, ki so jo izvedli na ameriškem Harvardu, ugotovili, da redno uživanje brusničnega soka zmanjšuje količino bakterij v sečilih starejših žensk. Odkrili so tudi razlog, saj se je pokazalo, da se zaradi učinka brusnic bakterije ne lepijo na stene mehurja. Leta 1998 so na ameriški univerzi Rutgers odkrili, da to preprečujejo kondenzirani tanini ali proantocianidi. Bakterijo Escherichia coli (E.coli) zato odplakne iz mehurja, namesto da bi
se vezala na celice, rasla in vodila do vnetja.

Bogate s hranili

Brusnice so dragocene tudi s prehranskega vidika, saj so bogate z različnimi zaščitnimi snovmi. Ob klasičnih vitaminih in mineralih (vitamini A, B, C, kalij in rastlinska vlakna) vsebujejo obilje bioflavonidov, denimo quercertin, z močnim  antioksidacijskim delovanjem, kar zmanjšuje tveganje za celo vrsto različnih bolezni (posebej raka dojke in debelega črevesa). V laboratorijskih raziskavah na živalih so bioflavonidi iz brusnic ne le preprečevali rast celic raka, pač pa tudi njihovo metastaziranje.

Za zdravo srce, dlesni in vid …

Brusnice utegnejo pomagati tudi pri preprečevanju nekaterih dejavnikov, ki spodbujajo nastanek bolezni srca in ožilja. Hipurična kislina, ki jo prav tako najdemo v brusnicah, je pravi naravni antibiotik, brusnice pa delujejo tudi proti glivicam.

Antocianini in proantocianidi iz brusnic poleg tega pomagajo pri obnovi celic, ki so odgovorne za vid, uživanje brusnic pa je koristno tudi za zdravje dlesni. Brusnice delujejo tudi na zniževanje glukoze v krvi, kar je zelo koristno za sladkorne bolnike. Ob tem so laboratorijske raziskave pokazale, da izvleček brusnic zmanjšuje oksidacijo LDL (slabega) holesterola, učinek, ki je pomemben za ohranjanje zdravega srca.

Poslastica za želodček

Iz brusnic lahko poleg čaja, soka in marmelade pripravimo omake, ki se izvrstno podajo mesnim jedem. S svojim posebnim okusom dajejo divjačinskim jedem dodatno razsežnost, osvajajo pa tudi z ljubkim videzom. Jedi iz divjega prašiča in druge divjačine, kljub pripravi v aromatizirani marinadi, zadržijo svojevrstno aromo, ki jo omaka iz brusnic ublaži, ne pa zaduši. V takšni kislo-sladki kombinaciji so jedi prijetnejše in laže prebavljive.

Iz brusnic nastajajo tudi razkošne sladice. Znani sta pita in torta, prav tako pa brusnice najdemo v številnih sadnih kupah, frapejih in kremah. S svojo optimistično barvo oddajajo vso moč okusa in  bogastvo hranilnih snovi. Brusnice so pravi vir ugodja in zdravja.