GDA oznake na hrani

Dnevne orientacijske hranilne vrednosti tudi v Sloveniji

Od maja je v Sloveniji mogoče na izbranih živilih najti podatke o »dnevni orientacijski vrednosti« (Guideline Daily Amounts) oziroma o tem, koliko kilokalorij in ključnih hranil vsebuje živilo glede na dnevne potrebe, preračunane na vnos 2000 kcal.

Oznake GDA so koristna osnova tudi za primerjavo vsebnosti hranil v posameznih živilih, saj poleg vrednosti na 100 gramov ali 100 mililitrov živila prinašajo podatke o hranilni vrednosti glede na porcijo izdelka, kar je dobrodošla novost. Tako potrošnik dobi informacijo o tem, koliko ena porcija živila (steklenička, kos) prispeva k skupnemu dnevnemu vnosu hranil.

Vrednosti GDA so opredeljene za energijo (kilokalorije) in štiri najpomembnejša hranila, ki lahko zvišujejo tveganje za razvoj prehransko vezanih bolezni (maščobe, nasičene maščobne kisline, sladkorji in natrij/sol), preračunane na dnevni vnos 2000 kilokalorij (kcal).

"Na podlagi GDA potrošnik pridobi vrsto koristnih informacij za zdrav način prehranjevanja, glede na to se odloča za nakup in tako postaja prehransko ozaveščen kupec. Po drugi strani pa si proizvajalec na osnovi teh informacij prizadeva narediti prehransko boljši izdelek," je ob predstavitvi koncepta GDA slovenski javnosti povedala klinična dietetičarka Andreja Širca Čampa.

»Podpiram tovrstno označevanje živil,« pravi Stojan Kostanjevec s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani ter predsednik Slovenskega združenja nutricionistov in dietetikov. Kljub vprašanju, koliko so potrošniki sposobni vrednotiti te informacije – glede na dejstvo, da je prehransko znanje ljudi površno –, je po Kostanjevčevem mnenju GDA označevanje prav zanje spodbuda, da postanejo bolj ozaveščeni in kritični kupci.

 

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki