Izberimo pravo posodo

(Foto: Shutterstock)

Naša mala kuhinja

Kuhanje se je zares začelo, ko je priprava hrane presegla pečenje mesa, rib in zelenjave nad ognjem. Umetnost kuhanja ni le uporabna veščina, saj obsega tudi odnos do hrane, svojega telesa in zdravega življenja nasploh. Dobro pripravljena hrana mora vsebovati kakovostne sestavine, biti pa mora tudi pripravljena v ustrezni posodi. V tem kratkem pregledu vam ponujamo podatke o prednostih in pomanjkljivostih vseh vrst kuhinjske posode.

Izbira posode za kuhanje, pečenje in druge oblike priprave hrane lahko vpliva na hranilno vrednost živila, saj posoda lahko upočasni naravno izgubo hranilnih snovi, okrepi okus in vonj živil itn. Od posode sta torej odvisni kakovost in ekonomičnost jedi, pa tudi poraba časa.

Starinski emajl
Emajlirana posoda je izdelana iz kovine, ki jo prekriva prozorna plast porcelana. Takšna posoda se segreva počasneje in ne tako enakomerno kot posoda iz navadne kovine. Kakovostno emajlirana površina ne spreminja barve in ne reagira z živili. Emajl se lahko okruši, in če opazite kovino, je posodo bolje zavreči, da ne bo vplivala na živila.

Lahki aluminij
Aluminij je lahek in dobro prevaja toploto, kar je dobro, vendar pa aluminij okrepi vonj nekaterih živil (zelje, ohrovt, brokoli …). Če se lušči, utegne nekatera bela živila (cvetača, krompir …) obarvati rumenkasto. Luščenje ni nevarno, kot je veljalo še nedavno, kuhanje v aluminijasti posodi tudi ne povečuje tveganja za nastanek alzheimerjeve bolezni. Priprava slanih in kislih živil (vino, paradižnik …) v aluminijasti posodi resda prispeva k luščenju posode, toda tudi v tem primeru boste zaužili manj kovine, kot je dobite iz vode in hrane.

Sumljivi baker
Bakrene posode se segrevajo počasi in enakomerno. Prav zaradi te prednosti imajo posode iz aluminija in nerjavečega jekla pogosto na dnu plast bakra. Toda čisti baker je potencialno strupena snov. Pri kuhanju v bakreni posodi občasno preverite njene stene; če so kakorkoli poškodovane, posodo zavrzite.

Sočno iz keramike
Glavna vrlina navadne terakote (glina, podobna opeki) je poroznost, zaradi katere glinena posoda pri pečenju poskrbi za odvajanje pare in zadrževanje primerne količine vlage. Tako je kruh sočen, pečene jedi pa hrustljave. Drugače je z dekorativnimi keramičnimi posodami, kajti njihova glazura zmanjšuje poroznost, zaradi česar se meso kuha v pari, namesto, da bi se peklo. Še pomembneje je, da nekateri pigmenti vsebujejo svinec. Če je bila keramika pečena pri nižji temperaturi ali prekratek čas, se v stiku s kislimi živili (sadje, vino, kis …) iz nje izloča svinec.

Čisto steklo
Steklo je nevtralen material, ki ne vpliva na živila, toda pozor: posode, izdelane iz kombinacija stekla in kovine, ne uporabljajte v mikrovalovni pečici. Kovina namreč zadržuje mikrovalove, kar lahko povzroči razelektritve, nenadni električni udar pa utegne poškodovati pečico, vas pa na smrt prestrašiti. Še nekaj: če vam stvari pogosto padajo iz rok, pozabite na steklo.

Večno železo
Železo dobro prevaja toploto in jo zadrži veliko dlje kot druge kovine. Povrhu ga je enostavno čistiti, je večno in sprošča ione, kar povečuje hranilno vrednost obroka. Dokazano je, da kos govedine v surovem stanju vsebuje 0,7 mg železa na 100 gramov, po uri kuhanja v železnem loncu pa 3,4 mg železa. Treba je dodati, da je to železo včasih v obliki, ki je telo ne more vsrkati.

Dietno s teflonom
Površina teflonske posode je izdelana iz plastike (politetrafluoretilen) in kemikalije, ki ji podelijo trdnost. Dokler je površina brezhibna, tovrstna posoda nima vpliva na hrano, poleg tega je prava radost za vse, ki hujšajo, saj omogoča pripravo hrane brez rabe dodatne maščobe. Pomembno je vedeti, da opraskan teflon ni nevaren za zdravje.

Košček, ki ga pogoltnete, se bo iz telesa izločil neprebavljen. Toda če se teflonska površina preveč segreje, se utegne ločiti od kovine in oddajati hlape brez vonja. Če kuhinja nima urejene ventilacije, boste morda začutili omotico zaradi polimerskih hlapov. Simptomi so podobni gripi, vendar nimajo dolgotrajnih učinkov. Temu se izognete tako, da ne pretiravate s temperaturo, pri kateri kuhate, kuhinjo pa zračite.

Nerjavno jeklo
Nerjavno jeklo je legura (snov, sestavljena iz dveh ali več kovin), ki v največji meri vsebuje železo. Prednosti nerjavečega jekla so trdnost, trajnost in preprosto vzdrževanje, pomanjkljivost pa toplotna prevodnost. Poleg tega jeklo vsebuje nikelj, na katerega so številni ljudje občutljivi. Če ima vaša posoda iz nerjavnega jekla globoke praske, tako da so vidne plasti pod bleščečo površino, jo zavrzite.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki