Kaki

  • U.R.
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Jupiterimages)

Praznik kakija v Strunjanu

Turistično društvo Solinar Strunjan v sodelovanju s Talasom Strunjan pripravlja v začetku novembrom vsako leto pripravi Praznik kakija. Prireditev, ki jo spremljajo kulinarična razstava dobrot iz kakija, strokovna predavanja, pester kulturno-zabavni program in odprta tržnica, kjer je možno ta zdrav in okusen sadež poskusiti in kupiti, poteka na velikem peščenem parkirišču v Strunjanu.

Kaki, eksotični sadež, katerega izvor je Kitajska, je prišel v Evropo okoli leta 1870, v Slovensko primorje pa v letih pred prvo svetovno vojno. Njegovo prehransko in zdravilno vrednost so cenili že od nekdaj, o čemer priča tudi pomen njegovega botaničnega imena Diospyros – hrana bogov.

Kaki odlikuje bogata vitaminska in mineralna vsebnost, visoka vsebnost prehranskih vlaknin ter nizka vsebnost beljakovin in maščob. V primerjavi z jabolkom vsebuje petkrat več vitamina C in kar tridesetkrat več vitamina A. Vsebuje pektine in tanine, kalij, kalcij, fosfor in železo. Zdravilni učinki kakija so številni; pripomore k razstrupljanju oz. očiščevanju organizma; poživlja presnovo, znižuje holesterol, deluje proti utrujenosti in stresu ter krepi imunski sistem. Prav tako je koristen za ledvice, jetra, oči, kožo, lase, dlesni in zobe ter kosti.

K večji zdravilni vrednosti kakija botruje tudi naravi prijazna pridelava. Kaki se da pridelovati na popolnoma naraven način, saj drevesa, ki zrastejo od 3 do 15 metrov, ne napadajo škodljivci in jih ni potrebno škropiti s kemičnimi pripravki. Sadeži kakija so zreli sredi jeseni, ko se zmehčajo in so oranžne ali rdečkaste barve.

 

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki