Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Dobre in slabe plati hrane


(stran 2 od 2)


Kava

Dobre plati:
  • vsebuje antioksidante, ki lahko zmanjšajo stres;
  • obstajajo trdni dokazi, da kava zmanjšuje tveganje za parkinsonovo bolezen;
  • pri ljudeh, ki pijejo kavo, je manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 v primerjavi z ljudmi, ki kave sploh nikoli ne pijejo;
  • blaži negativen vpliv alkohola na jetra oziroma ščiti pred cirozo jeter;
  • ščiti pred želodčnimi in ledvičnimi kamni;
  • kava nas zbudi in nam pomaga, da laže obdelamo informacije.

Slabe plati:
  • tako imenovana turška kava slabo vpliva na raven holesterola;
  • ljudje, ki pijejo kavo, z uriniranjem izločajo več kalcija kot tisti, ki ne uživajo tega napitka. Zato preveč kave lahko povzroči osteoporozo, posebej pri ženskah, katerih prehrana ni dovolj bogata s kalcijem;
  • kava povzroča povečanje želodčne kisline, zato je idealen napitek po jedi, vendar pri nekaterih ljudeh povzroča zgago in občutek teže v želodcu.
  • kava vpliva na centralni živčni sistem. Zmerne količine vas bodo zbudile, medtem ko bodo velike količine slabo vplivale na kakovost spanja;
  • kava je diuretik in lahko poveča izločanje urina;
  • pri mnogih ženskah pitje kave lahko poveča predmenstrualne bolečine.

Jajca

Dobre plati:
  • vsebujejo vitamine A, D, E, B1, B2, B6 in B12. Edini vitamin, ki ga v jajcih ni, je vitamin C;
  • vsebujejo minerale, železo, cink, kalcij, selen in jod;
  • so eden najboljših virov beljakovin;
  • dobra so za vid;
  • spodbujajo možgane, saj lahko izboljšajo spomin in kognitivne sposobnosti.

Slabe plati:
  • jajca so znana kot bogat vir maščobe in holesterola – v enem jajcu okoli 200 mg. Holesterol v jajcih se nahaja izključno v rumenjaku;
  • epidemiologi menijo, da uživanje jajc nima večjega vpliva na bolezni srca in ožilja, strinjajo pa se, da velike količine jajc (več kot sedem na teden) lahko predstavljajo tveganje za bolezni srca in ožilja pri ljudeh, ki že imajo sladkorno bolezen;
  • beljakovine iz jajc so vodilni razlog za nastanek alergije na hrano;
  • surova jajca so lahko okužena s salmonelo. Znanstveniki ocenjujejo, da eno od 20.000 jajc vsebuje bakterijo salmonelo.
Številna živila imajo vrsto pozitivnih in negativnih vplivov na naš organizem. Glede na zdravstveno stanje, genska nagnjenja in splošno stanje organizma se boste morda odločili za uživanje nekaterih jedi in se drugim izogibali. Ne glede na to, za katera živila se boste odločili, velja zlato pravilo za vse: pri prehrani bodite zmerni.



Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd