Prehrana po štiridesetem

  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Shutterstock)

POSTANIMO IZBIRČNE

Vsako leto so hribi bolj strmi, ceste bolj kamnite, potovanja daljša … Geslo smo povzeli iz ameriške reklame za pasjo hrano, ki poetično opozarja, da je hrano treba prilagoditi letom.

Žal se zdi, da bi večina naših prijateljic hitreje poskrbela za spremembe v prehrani utrujenega in postaranega psa, mačka ali celo kanarčka, kot da bi pomislile nase. In nato se čudimo, da smo brez energije in brezvoljni, da nas vse boli in muči nespečnost, če mlahavosti telesa in odvečnih kilogramov niti ne omenjam. Prej ko bomo pomislile na krhke kosti in druge pasti, ki nas čakajo na stara leta, lažje se jim bomo izognile.

Naj bodo drobne, pisane in duhovite

Spremembe v prehrani so lahko majhne, tako da jedi, ki nam dobro denejo, mirno vsilimo tudi drugim družinskim članom. Saj jim ni treba razlagati, za kaj gre, škodilo jim prav gotovo ne bo. Posebne dodatke, kot so zelenjavni napitki, spijemo same za zajtrk. Morda namesto kave? Najbrž marsikateri bolj diši zajtrk iz otroštva, sveža bela žemljica z maslom -- meni prav gotovo ... Temu se ni treba povsem odpovedati. Belo žemljico si privoščite ob sobotah in nedeljah, sicer pa naj bodo zajtrki in tudi drugi obroki kar se da pisani, duhoviti in lahki.

Meso -- dvakrat na teden

Včasih je vredno prisluhniti strokovnjakom, ki opozarjajo, da še vedno uživamo preveč nasičenih maščob in premalo polnozrnatih izdelkov. Statistike kažejo, da od 12 do 15 odstotkov Slovencev sploh ne uživa zelenjave. Saj ne, da bi morali pozabiti na meso, toda od enkrat ali dvakrat na teden ga je povsem dovolj.

Posneto mleko

Ne bo odveč, če se navadimo na posnete mlečne izdelke, vsaj ko gre za tiste, ki jih uživamo vsak dan.

Vrnimo moč kostem

Še nekaj je dobro vedeti. Tudi utrujenim in izčrpanim kostem je mogoče povrniti moč. Skratka, izgovor, saj je že prepozno, v tem primeru odpade. Nikdar ni prepozno. O prehrani je vredno razmišljati. Pa še zabavno je lahko!
Meta Krese

Zelena pijača
Največkrat preberemo, da težave s kostmi, ki nas čakajo v poznih letih, preprečimo z uživanjem kalcija. Nutricionistka Ann Luise Gittleman namesto kalcijevih tablet svetuje jedi, ki poleg kalcija vsebujejo še magnezij, fosfor, bor, baker, mangan, cink, vitamine B6, C, D in K ter nenasičene kisline. Ti elementi delujejo kot dobro uigrana ekipa in si vzajemno pomagajo: v prisotnosti vitamina D telo lažje vsrka kalcij, medtem ko bor in cink pomagata pri sintezi vitamina D ter tako povečata njegovo učinkovitost. Najboljši način, da dobimo vse snovi, ki jih potrebujemo, je uživanje čimbolj pisane zelenjave.

Za zelenjavni napitek potrebujete:
1 večji koren,
1 majhno glavico zelene solate,
4 skodelice sesekljanega peteršilja,
2 rdeči redkvici,
1 steblo zelene,
6 skodelic vode,
1 skodelico pomarančnega soka,
8 čajnih žličk lanenega olja.
 
Priprava napitka je preprosta. Vso zelenjavo skrbno operete in narežete na manjše kose. Stresete jo v sekalnik, dodate kozarec vode in mešate toliko časa, da dobite gladko zmes.
Dolijete kozarec pomarančnega soka in napitek hranite v hladilniku (lahko pripravite zalogo za tri dni). Vsak dan spijte vsaj kozarec napitka. Ko ga nalijete v kozarec, dodate žličko lanenega olja. Okus pijače lahko spreminjate: če želite, da bo slajša, dodate sadje, denimo jabolko, breskev ali marelico, če pa so vam bolj pri srcu ostri okusi, jo začinite s česnom ali s svežim ingverjem.

Ješprenj v solati
Nutricionisti svetujejo, da čimbolj omejimo porabo belega sladkorja in bele moke – ne le, ko gre za kruh, temveč tudi testenine. Trdijo, da obe sestavini vsebujeta malo vitaminov in mineralov ter v našem telesu vzpostavita razmere, v katerih je izpiranje mineralov iz kosti hitrejše.
Zato ni slabo, če si večkrat privoščimo jedi iz celih zrn, na primer iz ješprenja. Ni nujno, da skuhate ričet, ki gre marsikomu le težko po grlu, poleg tega dobrega ričeta ni brez suhega svinjskega mesa, mi pa govorimo o zdravi prehrani. Ješprenj je čudovit tudi ohlajen v solati.

Potrebujete:
150 g ješprenja,
4 velike paradižnike,
kozarec posnetega tekočega jogurta,
3 žlice olivnega olja,
pest sesekljane bazilike,
pest sesekljanega peteršilja,
sol.

Ješprenj namočite v vodo. Po najmanj osmih urah ga odcedite in skuhate v slanem kropu. Pazite, da ga ne razkuhate in da zrna ostanejo trda. Odcedite in ohladite. Paradižnike narežete na drobne koščke. Ješprenj stresete v veliko posodo za solato, dodate še vse druge sestavine, temeljito premešate in postrežete.

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki