Paradižnik

(Foto: Diana Anđelič)

Varuh prostate

Viva odkriva, kako likopen, ta mogočni antioksidant, ki ga v obilju najdemo v rdečem paradižniku in tudi izdelkih iz paradižnika, lahko pomaga pri preprečevanju nastanka raka prostate in nekaterih drugih vrst raka, bolezni srca in ožilja ter drugih resnih bolezni.

Likopen, ta mogočni antioksidant, predstavljamo v sedmih točkah.

1. Likopen je odprta veriga nenasičenega karotenida, ki daje značilno rdečo barvo paradižniku, guavi, lubenici in rdeči grenivki.

2. Je mogočen antioksidant: lovi in nevtralizira proste radikale, ki poškodujejo telesne celice in so glavni krivec za staranje.

3. Telo lahko absorbira likopen iz paradižnika, tudi če je ta predelan v sok, omako ali kečap. Kemična oblika likopena, ki ga najdemo v paradižniku, se spremeni glede na temperaturo, ki ji je bil izpostavljen med obdelavo, tako da ga telo laže absorbira.

4. Likopen se v telesu kopiči v jetrih, pljučih, žlezah prostate, debelem črevesu in v koži. Njegova koncentracija v telesnih celicah je navadno višja od koncentracije vseh drugih karotenidov.

5. Redno uživanje velikih količin sadja in zelenjave je sestavni del vsake zdrave prehrane. Epidemiološke študije so pokazale, da prehrana z visokim vnosom likopena, ki ga vsebuje zelenjava, lahko deluje varovalno pred določenimi vrstami raka. Redno uživanje paradižnikovih izdelkov pri Italijanih je v obratni povezavi s tveganjem za raka prebavnega trakta.

V šestletni študiji šole medicine in javnega zdravja Harvardske univerze so preučili prehrano več kot 47.000 ljudi. Od preučevanih 46 vrst sadja in zelenjave so edino paradižnikovi izdelki (bogati z likopenom) pokazali pomembno povezavo z zmanjšanjem tveganja za nastanek raka prostate. Ob naraščanju uporabe paradižnikovih derivatov raven likopena v krvi raste, s tem pa pada tveganje za nastanek raka prostate. Študija je prav tako pokazala, da visoka temperatura, ki jo uporabljajo pri predelovanju paradižnika, samo še povečuje biodostopnost likopena.

6. Študija, ki še poteka, namiguje, da je likopen povezan z znižanjem tveganja za makularne kožne bolezni ter raka pljuč, kože in mehurja.

7. Druge morebitne koristi likopena še raziskujejo; eno takšnih raziskav podpira tudi uspešno podjetje za kečap H. J. Heinz na univerzi v Torontu. Omenjene študije so v središče raziskovanja postavile morebitno vlogo likopena v boju proti raku prebavnega trakta, dojk in prostate.
Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki