Osvežilna hrana in pijača

(Foto: Shutterstock)

Prijetno in zdravo poletje

Prijetnost poleti med drugim pomeni, da nam ni prevroče, da ni prehude moče in da smo ves čas pri moči, kljub sproščenemu in občasno tudi lenobnemu razpoloženju. Zato z veseljem izkoristimo vsako lakoto, ki pride mimo, saj se z njeno močjo tako rekoč napojimo pri viru. Za sproščeno popotnico skozi poletje predlagam jedi in pijače, s katerimi ne le nimamo posebnega dela, ampak so tudi splošno živahne in poživljajoče.

Kajti znano je: bližje ko je hrana svojemu viru, močnejša je in bolj nas hrani. Manj ko je predelana in bolj naravno, ekološko je pridelana, bolj zdrava je. Ko poskrbimo še za to, da je karseda sezonska in raznovrstna, postavimo čvrste, a tudi zelo okusne temelje zdrave prehrane. Ker brez prave lakote ni zdrave hrane, poskrbimo še za to pogosto prezrto prvino zdravja in ugriznimo v slastno sončno poletje še tako, da prijetno razmigamo telo.

Zeleni hladilnik

To je kljub imenu čisto navadna solata. Prav zato pa hladi. Naš lastna klima naprava se namreč poleti razveseli primerno hladilne hrane in pijače, solate vseh vrst pa sodijo med najokusnejše naložbe v sveže počutje. Prav pride vsaka zelenjava z večjo vsebnostjo vode, še posebno kumare, paradižniki in zelena solata. Zato izkoristimo ponudbo kar zdaj, na primer v izbrani senci, v prijetni družbi. 

Prvi predlog: dovolj veliko skledo do polovice napolnimo z natrganimi ali narezanimi listi zelene solate. Dodamo skoraj enako količino na lističe narezanih kumar. Po okusu posolimo. Potresemo z nekaj ščepi drobno narezanih listov dobre misli ali majarona. Začinimo z oljčnim oljem in jabolčnim kisom ali limoninim sokom. Narahlo premešamo in se lotimo okusnega dela. Kdaj drugič pripravimo solato enako, le da jo potresemo z narezanimi orehi in nastrganim trdim sirom.

Drugi predlog: zeleni solati dodamo skoraj enako količino narezanega paradižnika. Po okusu posolimo in ne prav varčno potresemo z narezanimi listi bazilike, ki je za večji barvni učinek lahko vijolične barve. Začinimo z oljčnim oljem in jabolčnim ali vinskim kisom. Premešamo in po želji dodamo nekaj kosov slanega belega sira.

Ječmenovi kosmiči

Zgodi se, da nam zjutraj ne prija vedno sadje, vseeno pa se s hrano ne bi radi preveč ogreli. V tem primeru priskoči na pomoč ječmen, še bolj kot pšenica sloveče hladilno žito. Če je ričet bolj zimska hrana, jedi z ječmenovimi kosmiči, bodisi sladke bodisi slane, pripravimo z izrazitim nadihom poletja. 

Sladek predlog: V posodi segrejemo dve skodelici rahlo osoljene vode. Ko zavre, dodamo skodelico ječmenovih kosmičev, pol skodelice rozin in ščep bazilike ali šetraja. Nekajkrat premešamo, nato posodo odstavimo ter pustimo pokrito stati 15 minut, da kosmiči vsrkajo tekočino. Zabelimo z maslom in po okusu dodatno osladimo z medom.
Slan predlog: V posodi segrejemo pol kozarca vode in na njej zmehčamo drobno narezano čebulo. Dodamo skodelico ječmenovih kosmičev in zalijemo z dvema skodelicama vode. Zavremo, posodo odstavimo in pustimo pokrito stati 15 minut, da kosmiči vsrkajo tekočino. Nato solimo po okusu, namesto soli pa lahko uporabimo tudi sojino omako ali kako drugo začimbno omako. Potresemo s peteršiljem, drobnjakom ali podobnim zeliščem in zabelimo z oljčnim oljem.

Članek se nadaljuje »