Naslov članka nemara zveni protislovno, njegovo ključno sporočilo pa je, da dietna hrana ni nujno hrana brez kalorij in maščob, zato je tudi ne moremo uživati v neomejenih količinah in brez posledic, ki bi se kazale na postavi.
Glavno načelo vsake uspešne diete, a tudi zdrave prehrane, je
prilagojena velikost obroka. Tudi od najbolj zdrave in nizkokalorične
hrane se je možno zrediti, če jo uživamo v pretiranih količinah.
Za zmedo so pogosto krivi oglasi, etikete in napisi, kot so "brez kalorij", "nizkokalorično", "posneto", "brez sladkorja", "brez maščobe", "dietno" …Proizvajalci s takšnimi napisi označijo izdelke, ki ustrezajo določenemu standardu, kar praviloma pomeni, da vsebujejo minimalno predpisano količino maščobe, sladkorja, kalorij … Ta količina ni enaka ničli, to pa pomeni, da teh živil lahko pojeste nekoliko več kot tistih brez takšne etikete − in še to ne drži vedno, saj hamburgerja z nizkokalorično omako ne priporoča noben priznan dietni režim.
V obilju pripravljenih izdelkov se bolje znajdejo posamezniki, ki vedo, da je v dnevno prehrano treba vključiti vsa živila, ne glede na to, ali so opremljena s katerim od mamljivih nazivov ali ne. Nenačrtovano in pogosto grizljanje med obroki, celo če gre za nizkokalorična živila, bo zmotilo vaš prehranski režim; vnesli boste preveč kalorij in zmanjšali možnosti za dobre rezultate.
Koristno je tudi vedeti, katere dietna hrana nas lahko prelisiči:
prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine
Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog