Likopen, moč paradižnika

(Foto: Shutterstosck)

Angel varuh prostate

Viva odkriva, kako lahko likopen, ta mogočni antioksidant, ki ga v obilju najdemo v rdečem paradižniku in procesiranih izdelkih iz paradižnika, poleg kakovostnega načina do sitosti pomaga tudi preprečevati bolezen. Likopen je znan borec v boju proti raku prostate in nekaterih drugih vrstah raka, bolezni srca in ožilja ter drugih resnih bolezni.

Spoznajte, kako lahko likopen vključite v prehrano, kajti ni samo koristen za zdravje, ampak je tudi pomemben del uravnotežene prehrane.

Likopen predstavljamo s sedmimi dejstvi:

1. Likopen je odprta veriga nenasičenega karotenoida, ki podeli značilno rdečo barvo paradižniku, guavi, lubenici in rdeči grenivki.


2. Likopen je mogočen antioksidant, ki lovi in nevtralizira proste radikale; ti poškodujejo telesne celice in so glavni krivec za staranje.


3. Telo lahko absorbira likopen iz paradižnika, tudi če je ta predelan v sok, omako ali kečap. Kemična oblika likopena, ki ga najdemo v paradižniku, se spremeni v skladu s temperaturno spremembo, ki ji je bil izpostavljen med procesiranjem, tako da ga telo lažje absorbira.


4. Likopen se v telesu kopiči v jetrih, pljučih, prostati, debelem črevesu in koži. Njegova koncentracija v telesnih celicah je navadno višja kot pri vseh drugih karotenoidih.


5. Redno uživanje velikih količin sadja in zelenjave je sestavni del zdrave prehrane. Epidemiološke študije so pokazale, da prehrana z obilo likopena varuje pred nekaterimi vrstami raka. Ugotovili so, da je redno uživanje paradižnikovih izdelkov v obratni povezavi s tveganjem za nastanek raka prebavnega trakta med Italijani. V šestletni študiji, ki so jo opravili na Harvardski šoli za medicino in javno zdravje, so preučili prehrano več kot 47 tisoč ljudi. Od 46 preučevanih vrst sadja in zelenjave, ki so jih uživali ljudje, so samo paradižnikovi izdelki, ki so bogati z likopenom, pokazali pomembno povezavo z manjšim tveganjem za nastanek raka prostate. Z naraščanjem uživanja paradižnikovih derivatov se povečuje raven likopena v krvi, s tem pa se zmanjšuje tveganje za nastanek raka prostate. Študija je še pokazala, da visoka temperatura, ki jo uporabljajo pri predelovanju paradižnika, le še povečuje biodostopnost likopena.


6. Študija, ki še poteka, namiguje, da je likopen povezan z znižanjem tveganja za nastanek makularnih kožnih bolezni ter pljučnega, kožnega in raka mehurja.


7. Druge morebitne koristne lastnosti likopena še raziskujejo; eno od njih sponzorira uspešen proizvajalec kečapa H. J. Heinz, poteka pa na Univerzi v Torontu. Omenjene študije so v središče raziskovanja postavile morebitno vlogo likopena v boju proti rakom prebavil, dojk in prostate.


Dober tek torej s paradižnikovo solato in kečapom!