Prazne kalorije

(Foto: Jupiterimages)

Energija brez prehranske vrednosti

Prazne kalorije je sodobna fraza in se nanaša na hrano, ki poleg kalorij ne zagotavlja skoraj nobene hranilne vrednosti. Za takšno hrano strokovnjaki pravijo, da ima visok delež energije in nizko hranilno gostoto. Hrana je za ljudi privlačna iz dveh razlogov, zaradi hranilne vrednosti in okusa. Hrana, ki nam jo ponuja mati narava, to dvoje vedno uskladi eno z drugim, umetno izdelana in izrazito procesirana hrana pa ju ločuje in celo zelo oddaljuje.

Hrana, ki je glede na svojo hranilno povsem brez vrednosti, nas utegne zelo privlačiti zaradi sladkega okusa ali visokega deleža maščobe, prav takšno hrano pa najbolje opisuje pojem prazne kalorije.

Od kod kalorije?

Vsi vemo, da brez vode in hrane ni življenja. S hrano vnašamo energijo, ki jo potrebujemo za ohranjanje fizioloških funkcij in za vse telesne dejavnosti. Kalorije potemtakem pomenijo življenje. Toda poleg kalorij moramo zaužiti še številne druge hranilne snovi, kot so vitamini, minerali, beljakovine in fitokemikalije, zato ni vseeno, od kod izvirajo kalorije. Ne gre pozabiti, da kalorij ne moremo ustrezno izkoristiti, če ne zaužijemo še drugih, polnovrednih hranilnih snovi. Na primer: vitamini iz skupine B pomembno pomagajo pri sproščanju energije iz hrane.

Večina živil nam daje veliko več kot zgolj kalorije. Na primer: eno jajce ima 80 kcal, toda hkrati je izvrsten vir esencialnih aminokislin, železa, cinka ter vrste vitaminov in fitokemikalij.

Sladkor in alkohol

V nasprotju s tem nas nekatera živila oskrbujejo zgolj s kalorijami − in z ničimer več. Ena žlica belega sladkorja vsebuje 50 kcal in nobenega drugega polnovrednega hranila razen osovražene saharoze. Prav zato je sladkor idealen primer "praznih kalorij". Alkohol lahko opredelimo kot hrano, zdravilo ali strup. Alkoholne pijače razvrščajo med hrano, saj imajo točno določeno energetsko vrednost. En gram alkohola prinaša 7 kcal, kar je več, kot zagotavlja 1 g ogljikovih hidratov ali beljakovin, ki imajo približno 4 kcal. Toda alkohol vsebuje prazne kalorije v pravem smislu, pogosto pa ga imenujejo tudi antihranilo. Prazne kalorije, ki izvirajo iz alkohola, ne samo, da zavzamejo mesto kalorijam, ki bi morale izvirati iz polnovrednih živil; alkohol tudi neposredno moti vsrkavanje, zaloge in rabo hranil v organizmu, celo ko so te hranilne snovi prisotne v ustreznih količinah.

Samo za mlade športnike

Prazne kalorije niso brezpogojno slabe, toda dejstvo je, da si jih le redko kdo lahko privošči. V prehrani povprečnega človeka je le malo prostora za prazne kalorije. Na primer: mlada ženska, ki na dan vnese 1800 kcal, mora skrbno izbirati hrano, ki jo uživa, če naj zadovolji svoje potrebe po vitaminih, mineralih in drugih esencialnih hranilnih snoveh. Starejše osebe so celo v težjem položaju, saj so pri njih potrebe po energiji majhne, potrebe po vitaminih, mineralih pa ostajajo enake kot pri ljudeh v zrelih letih.

Zdi se, da si lahko samo mladi športniki občasno brez slabe vesti privoščijo prazne kalorije, saj so njihove energetske potrebe dokaj visoke, zato zadovoljijo vse hranilne potrebe in jim še vedno ostane nekaj prostora za "čisto energijo".

Hrana, ki spada v skupino 'praznih kalorij'

  • sladkor,
  • mastni slani prigrizki,
  • žgane alkoholne pijače,
  • sladkarije,
  • sladke gazirane pijače.

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki