Kokosovo mleko

(Foto: Diana Anđelić)

Pripravimo ga sami

Kokosovo mleko ni kokosova voda, ki se skriva v kokosovem orehu. Mleko pripravimo sami, in sicer iz svežega orehovega jedra ali iz kokosove moke. Obstajata še dva enostavnejša načina: kokosovo mleko kupimo v konzervi ali pa navadnemu mleku dodamo kokosovo esenco. Seveda okus, ki ga dobimo - zlasti v zadnjem primeru - ni ravno kuharski dosežek, s katerim bi se človek ponašal. Za silo pa vseeno gre.

Priprava mleka iz svežega oreha je precej dolgotrajna. Pri nakupu, preden izberemo oreh, ga vedno potresemo, da čutimo, ali se v njem pretaka tekočina, saj je le tak svež. Če nimamo posebne žage, da bi ga razpolovili, na orehovo "oko" nastavimo izvijač in s težkim kladivom udarimo po njem. Če nam je uspelo narediti luknjo, izcedimo tekočino (popijemo jo brez dodatkov) in udarjamo s kladivom po orehu toliko časa, da ga razpolovimo. Z nožem izdolbemo belo meso, ki se skriva pod trdo lupino. 

Meso in vodo (na 100 g kokosovega oreha damo približno 250 ml vroče vode) damo v sekalnik. Mešamo nekaj minut, nato zmes precedimo skozi gazo. Rok trajanja je približno enak kot pri kravjem mleku, lahko pa ga tudi zmrznemo.

Iz kokosove moke pripravimo mleko tako, da kuhamo kokosovo mleko v razredčenem kravjem mleku: 50 g moke prelijemo s 120 ml mleka in prav toliko vode. Ko je zmes tik pred vretjem, odstavimo, počakamo, da se ohladi, in prelijemo v sekalnik. Mešamo minuto ali dve in precedimo skozi gazo.

Kokosovo mleko v konzervi ponujajo vse večje prodajalne z živili.