Maščobe, ki redijo hitreje

(Foto: Jupiterimages)

Zmanjšajte obseg pasu

Nekatere maščobe redijo hitreje kot druge, čeprav imajo podobno kalorično vrednost. To je zadnje spoznanje skupine raziskovalcev, ki so ugotovili, da transmaščobne kisline, ki jih je največ v hitri hrani, prispevajo k hitrejšemu kopičenju maščobnih blazinic.

Večji obseg pasu

Ljudje, ki vsak dan uživajo hrano, bogato s transmaščobnimi kislinami, imajo za 30 odstotkov večji obseg pasu kot tisti, ki zaužijejo podobno količino kalorij, le da iz živil, ki vsebujejo drugačne maščobe.

Slab holesterol

Transmaščobne kisline so že prej veljale za škodljive, saj je znano, da dvigujejo raven slabega holesterola, ki, če ga je preveč, poveča možnost nastanka srčno-žilnih obolenj. Toda ko gre za debelost, je doslej veljalo, da imajo vse maščobe enak vpliv na povečanje telesne teže, saj imajo podobno kalorično vrednost.

Cvrtje!

Omenjena študija prispeva k spremembi tega stališča, saj je pokazala, da transmaščobne kisline bolj prispevajo k debelosti kot druge maščobe. Transmaščobne kisline nastanejo pri dodajanju vodika olju, s čimer povečujejo njegovo trajnost in gostoto, zato takšna olja na veliko uporabljajo v živilski industriji, zlasti pri živilih, ocvrtih v globokem olju ...

Poskus na opicah

Poskus so opravili na opicah, ki so jih razdelili v dve skupini. Prvo skupino so hranili s hrano, v kateri je bilo 8 odstotkov hidrogeniziranega sojinega olja (to bi pri človeški prehrani ustrezalo enemu sirovemu burgerju in porciji pomfrita na dan). Drugo skupino opic so hranili s hrano, v kateri je bil enak odstotek maščob, le da z drugačno kemično sestavo.

Po šestih letih takšne prehrane so opicam pregledali ožilje. Opice, ki so jih hranili s transmaščobnimi kislinami, so pridobile sedem odstotkov teže, medtem ko se je druga skupina opic zredila za dva odstotka. Opice iz prve skupine so imele za tretjino več maščobnih oblog kot opice iz druge skupine. Poleg tega so imele opice iz prve skupine višjo koncentracijo glukoze v krvi in so bile veliko odpornejše na inzulin od opic iz druge skupine, kar kaže, da so bile na dobri poti za razvoj sladkorne bolezni.

Razvoj bolezni

Ta raziskava utegne dati misliti ljudem, ki uživajo veliko transmaščobnih kislin, kar bržkone prispeva k razvoju sladkorne bolezni in pridobivanju teže, čeprav je res, da je težko ločiti učinke transmaščobnih kislin od učinkov drugih živil.

Toda teorija, po kateri transmaščobne kisline spodbujajo trebušno slinavko k večjemu izločanju inzulina, zaradi česar naj bi organizem postal odporen na ta hormon, in teorija, po kateri transmaščobne kisline v celični membrani preprečujejo normalen odziv celice na inzulin, ne razložita, zakaj te maščobe vplivajo na povečanje količine maščob na območju trebuha.

Dokazani krivci

Ne glede na mehanizem delovanja pa so transmaščobne kisline prepoznali kot krivca za pridobivanje odvečnih kilogramov, zato so jih v Nemčiji izločili iz procesa predelovanja živil. Za to so se odločile tudi številna ameriška podjetja, ko jim je FDA naložila obvezno navedbo transmaščobnih kislin na seznamu sestavin.
Kljub vsemu so transmaščobne kisline marsikje še vedno široko zastopane, zlasti v hitri prehrani.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki