Zamrzovanje: Zdravo podaljševanje življenja hrane

(Foto: Diana Anđelić)

Današnji življenjski ritem nam skorajda onemogoča vsakodnevno nakupovanje svežih živil, zato jih je treba pazljivo izbirati in pravilno shraniti. Z nekaj znanja lahko zamrzovalna skrinja postane prijateljica in zaveznica pri pripravi zdrave hrane.

V trgovinah je ponudba globoko zamrznjene hrane ogromna, skorajda neskončna. Zaradi pomanjkanja časa tako pogosto odpiramo zamrzovalne skrinje in se pri tem sprašujemo, ali ravnamo prav, ali je zamrznjena hrana zdrava. Strokovnjaki potrjujejo in pravijo, da so nekatera živila, čeprav zamrznjena, še kako zdrav prispevek k zdravi prehrani.

Nižje od -18 ºC

Hlajenje je najpogostejša oblika shranjevanja sveže hrane, saj nizke temperature upočasnijo naravni proces kvarjenja hrane. Z zamrzovanjem čas uporabnosti hrane še podaljšujemo. Nekatere vrste sadja lahko vsebujejo več vitamina C, če ga takoj po obiranju globoko zamrznejo, kot sveže, ki samo nekaj dni stoji v trgovini. Zamrznjeno sadje in zelenjava je dobra in predvsem uporabna izbira, če sveže ni na voljo ali pa zanj ni ustrezna sezona.

Najboljše je naglo zamrzovanje pri temperaturi, nižji od -18 ºC, kar pa le stežka dosežemo doma. Zato velja upoštevati, da je hrana, ki smo jo zamrznili doma, uporabna pol krajši čas kot industrijsko zamrznjena. Sami zamrzujemo le povsem sveže ter zdrave sadeže in plodove, ki so brez vsake poškodbe ali sledi gnitja. Ne zamrzujemo zelene solate, paradižnika, jabolk, grozdja, kuhanih jajc in krompirja. Svežo zelenjavo je treba pred zamrzovanjem najprej blanširati oziroma na hitro prekuhati ali preliti z vrelo vodo, s čimer deaktiviramo encime, ki povzročajo kvarjenje, nato pa jo ohladiti in spraviti v ustrezno ovojnino.

Označevanje

Na vsakem paketku označimo datum zamrzovanja in pričakovan čas trajanja:

  • bele ribe: približno šest mesecev,
  • sadje: od 6 do 12 mesecev,
  • zelenjava: od 8 do 10 mesecev,
  • meso in perutnina: od 9 do 12 mesecev.

Odmrzovanje

Meso odtajamo počasi, zlasti večje kose; to je najbolje opraviti v hladilniku, saj se tako izgubi manj vitaminov in mineralov. Enako velja za sir, maslo in celo ribe.

Zamrznjeno zelenjavo pa je najbolje takoj postaviti v kipečo vodo, enako velja tudi za začimbe in zelišča. V pečici odmrznemo kruh, ne pa tudi drugih živil. Odmrznjena hrana vsebuje več mikroorganizmov, zato je ne smemo znova zamrzovati, saj se lahko pokvari in celo povzroči zastrupitev.

Če zamrzovalna skrinja preneha delati, je prvih 24 ur hrano najbolje pustiti v njej, skrinje pa v tem času ne odpiramo. Pozneje je treba hrano prestaviti. Ne smemo pozabiti, da enkrat odmrznjenih živil ne zamrzujemo več. Tajanje pri sobni temperaturi je ugodno za razvoj nekaterih bakterij, ki jih pri vnovičnem zamrzovanju ne bi uničili. Z uporabo dvakrat zamrznjenih živil se poveča verjetnost okužb želodca in črevesja ter hudih zastrupitev s hrano.


Test

Med nakupovanjem izbiramo samo povsem zamrznjena živila, ker bodo hranljive snovi zgolj tako ostale nepoškodovane. To dosežemo tako, da zamrznjena živila kupimo šele na koncu nakupovanja, saj se zamrznjena hrana ne sme začeti tajati, še preden pridemo domov. Priporočljiva je raba termoizolacijskih vrečk. Izbrani zamrznjeni izdelek preverimo takole: preden ga postavimo v košarico, potresemo pakiranje, pri čemer moramo slišati značilni zvok zamrznjene hrane. Ta test seveda ni zelo zanesljiv, saj se nekatera občutljiva živila razmeroma zlahka lomijo, pri čemer je zvok podoben.


Izbirajte manjše porcije

Znano je, da si z globoko zamrznjenimi živili kaj hitro ranimo roke. Zato je priporočljivo, da kupujete/pripravljate manjše porcije zamrznjene hrane, ki jih tudi laže pripraviti. Poleg tega se manjše količine zamrznjene hrane lažje in bolj homogeno tajajo, s potresavanjem pa lažje ugotovimo, ali so živila v ovojnini dovolj zamrznjena.

Kaj pravijo zvezdice?

* 1 zvezdica v hladilniku pomeni temperaturo -6 ºC. Prej zamrznjena živila lahko pri tej temperaturi hranimo teden dni.
** 2 zvezdici označujeta temperaturo -12 ºC  ali nižjo. Prej zamrznjena živila lahko pri tej temperaturi hranimo do tri tedne.
*** 3 zvezdice so oznaka za temperaturo najmanj -18 ºC  ali nižjo. Hrano lahko pri tej temperaturi hranimo tudi do nekaj mesecev.
*** 4 zvezdice so simbol za temperature, nižje od -18 ºC. To je najboljša temperatura za zamrzovanje svežih živil.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki