Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Nalezljive bolezni, ki se prenašajo s hrano


(stran 2 od 2)Pozorni med dopustom

Posebno previdni bodite med dopustom, ko pogosto jeste v neznanih restavracijah. Takrat bodite pozorni na splošno higiensko stanje lokala in higieno zaposlenih. Dober pokazatelj je tudi čistoča straniščnih prostorov; umazani toaletni prostori govorijo tudi o slabi higieni pri pripravi hrane, zato se je takšnim restavracijam bolje izogniti. Preverite, ali so posoda za hrano, pribor in kozarci čisti ter brez madežev. Bodite pozorni: vroča hrana mora biti na pari, hladna v hladilniku ali na ledu.

Pozornost ni odveč niti pri prigrizkih, ki jih gostinci ponujajo ob pijači in niso v originalni ovojnini (arašidi, piškoti, čokolada in slane palčke), saj je možno, da so prišli v stik nečistimi rokami.
Pozornost ni odveč niti pri hrani, ki jo ponujajo ulični prodajalci, zlasti če so daleč od vode za umivanje rok in če v bližini ni hladilnega sistema.


Preprečite zastrupitve s hrano

Preprečevanje zastrupitev s hrano je zelo pomembno in obsega predvsem higiensko ravnanje z živežem in higiensko pripravo hrane:
  • Pred ravnanjem s hrano roke skrbno operite s toplo vodo in milom.
  • Temeljito kuhajte meso in mesne izdelke, zlasti če gre za mleto meso.
  • Temeljito prekuhajte jajca; trdo kuhana so najbolj varna.
  • Skrbno operite sadje in zelenjavo, zlasti tisto, ki ga ne boste kuhali.
  • Pribor za obdelavo mesa uporabljajte izključno za ta namen; noža za rezanje zelenjave ne uporabljate za rezanje mesa.
  • Po stiku s surovim mesom in perutnino vedno operite roke ter očistite posodo in kuhinjske površine. Pri tem uporabite toplo vodo ter milo in detergent.

Stop – rdeča luč

Splošno pravilo: če sumite, da je hrana ali kaka sestavina pokvarjena, jo je bolje zavreči kot tvegati zastrupitev s hrano, saj je ta najmanj neprijetno doživetje, v skrajnem primeru pa je lahko celo usodna.

Skrb za higieno hrane v hladilniku

Hrano postavljajte v hladilnik tako, da je hrana, pripravljena za uživanje, ločena od surovih sestavin. Pripravljeno hrano vedno postavite na višjo polico od surove hrane; tako se boste izognili onesnaženju.

Najpogostejša načina onesnaženja hrane: 1. če obdelujete surovo hrano v bližini že pripravljene hrane (koščki ali kapljice padejo v pripravljeno hrano); 2. če na površini, ki je po obdelavi surove hrane niste temeljito očistili, z istim priborom obdelujete že pripravljeno hrano.

Če surovo meso hranite nad pripravljeno hrano, se lahko primeri, da se s kapljanjem od surovega mesa bakterije prenesejo na kolač, spravljen na spodnji polici. Podobno se primeri, če surovo meso obdelujete z istim nožem in na isti površini, na kateri pozneje režete kumare za solato. Tudi na površno opranem priboru in deski za rezanje se zadrži del bakterij; te se lahko prenesejo na kumare in končajo v solati. Bakterije se prenašajo tudi z neopranimi rokami, če najprej delate s surovo in nato s pripravljeno hrano, ne da bi vmes oprali roke.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd