Čaji na testu

(Foto: Dreamstime)

Dišave iz skodelice

Za pitje čaja porabimo vse več časa, vendar tega ne moremo enačiti s kulturo pitja čaja. Od turške kave so eni zakorakali v smeri espressa in kapučina, drugi so si kofeinski nadomestek poiskali med črnimi in zelenimi čaji. Revije so polne modnih novosti. Tako smo pred leti brali o čudežnih močeh taheebo čaja, potem je prišla zgodba o čudežnih močeh zelenega čaja. V zadnjem času je v modi roiboosh. Večina teh čajev se je pojavila tudi v filter vrečkah, vendar ti po okusu bolj spominjajo na slabo postano vodo kot na čaj. Če ste kdaj poskusili katerega od zelenih čajev domačih ponudnikov, je bilo to bržkone vaše prvo in zadnje srečanje z zelenim čajem.

Toda zgodba je utegnila biti povsem drugačna, če se je vaše spoznavanje z zelenim čajem začelo s kakovostnim bancha ali jasminovim čajem.

Podobno velja za črni čaj.

V naših restavracijah se pogosto primeri, da vam prinesejo razdišano vrečko − praviloma najbolj cenenega − čaja, na katerega so malo pozabili in ga predolgo pustili v vodi, ob njem pa spenjeno mleko za kapučino in beli sladkor. Včasih si ogledujem zgrožene in razočarane izraze na obrazih angleških turistov, ki so si naročili pravi čaj, dobili pa so to, kar si večina naših gostincev predstavlja kot čaj. Fini ljudje, kot so, zadevščino popijejo ali jo pustijo nepopito, jo vljudno plačajo in si zapomnijo le, da smo glede čaja manj civilizirani od njihovih nekdanjih kolonij.

Seveda smo od kulture pravilne izbire in cenjenja dobrega čaja še daleč. Cene čajev se gibljejo med 0,8 in 13 evra za 100 g, vendar ta podatek ni zadosten smerokaz pri izbiri dobrih čajev. Kot je pokazalo testiranje čajev nemškega Öko Testa (10/2004), se med najslabšimi znajdejo tudi najdražji in nasprotno, za razmeroma malo denarja lahko kupite kakovosten čaj.

Kako prepoznati dober čaj?

Najboljši čaji vsebujejo le ročno nabrane vršičke, lističe, ki niso poškodovani, kar lahko preverite z golim očesom (toda ne iščite jih v veleblagovnicah).
Pri tem ne gre za zadovoljevanje petičnih potreb, marveč za preprosto dejstvo: največ varovalnih snovi je prav v vršičkih in mladih poganjkih. Vprašajte se, zakaj nabirate smrekove vršičke in ne uživate smrekovih vej? Zakaj vršičke kopriv, ne pa starih listov? Rastlina je največ dobrega namenila za poganjek, ki, če naj se razvije, potrebuje obilo moči.


Zato čaji, za katere so nabirali samo poganjke, vsebujejo neprimerno več antioksidantov, encimov, barvil in rastnih faktorjev. Težava je v tem, da je vršičke možno nabirati samo ročno. Takoj ko je na delu težka mehanizacija, je nabiranje manj natančno in lističi se hitreje poškodujejo.
Če naj se moč čaja ohrani, je pomembno, da vršički pridejo do vas nepoškodovani. S tem namenom jih nekateri proizvajalci celo ročno zvijejo v kroglice (tako sta pripravljena dragon pearl in gun powder).


Tudi druge vrste kakovostnih zelenih čajev boste prepoznali po tem, da se, ko jih prelijete listi lepo odprejo in so nepoškodovani (white monkey, zeleni junan …).
Manjši ko so delci, težje boste ugotovili, ali je čaj zares kakovosten in v kolikšni meri je že oksidiran. Zato je praviloma to, kar dobimo v filter vrečkah, le slab približek dejanskega okusa in lastnosti zelenega čaja.


Japonski zeleni čaji so pri tem izjema, ki potrjuje pravilo. Čeprav so deležni vrhunske skrbi pri vzgoji, jih proizvajalci fino zmeljejo in zapakirajo v posebne filter vrečke, te pa potem vakuumsko zaprejo. Ti čaji ne izgubljajo kakovosti in so znani kot močen antioksidant, čeprav jih lahko kupite v filter vrečkah. Med vrhunske japonske čaje, ki so na voljo tudi v filter vrečkah, sodijo sencha, genmaicha, sencha gokuyo …

Način pridelave

Drugo pomembno merilo pri izbiri čaja je način pridelave. O tem boste zelo malo prebrali v knjigah o čaju, vendar se prav po tem razlikujeta čaj, ki lahko prispeva k boljšemu počutju, in čaj, ki utegne predstavljati zgolj dodatno breme za telo.

Ker je na trgu veliko aromatiziranih čajev, je poznavanje pridelave še posebno pomembno. Večina čajev dolguje aromo umetnim aromam iz nafte. Pri sadnih čajih so v široki uporabi tudi barvila. Če kupite ekološko pridelan čaj, certifikat zagotavlja, da so tudi arome in morebitna barvila naravni.
Na Japonskem imajo tako stroga pravila, da lahko njihove čaje enačimo z ekološko certificiranimi čaji. Praviloma so ekološko pridelani tudi čaji iz pravične trgovine z oznako fair trade. V čajnicah pa morate posebej povprašati po čajih, ki so pridelani ekološko (navadno jih označijo z besedo organic).

Öko Test.

Dokaz, da lahko eko certifikat jemljemo resno, je tudi že omenjeni Öko Test.
Pri Öko Testu so testirali devet ekološko certificiranih črnih čajev in niti pri enem niso našli sledi pesticidov, med šestnajstimi črnimi čaji iz konvencionalne pridelave pa jih je bilo samo pet brez ostankov pesticidov. V nekaterih izdelkih so našli celo sledi osmih pesticidov, večinoma pa so vsebovali po tri do pet pesticidov. Med čaji, ki so na voljo na našem trgu, je bil brez sledi pesticidov le Twiningsov english breakfast tea.

Pri šipkovih čajih je bilo stanje veliko boljše. Čeprav šest testiranih izdelkov ni bilo iz ekološke pridelave, niti pri enem niso našli sledi pesticidov. Med tistimi, ki so na voljo na našem trgu, je dobil oceno zelo dobro šipkov čaj Milford.
Načeloma velja pravilo, da boste v samopostrežnih trgovinah le stežka našli kaj dobrega. Bolje se je odpraviti v trgovino z zdravo prehrano ali v čajnico.

Kaj si lahko obetate od čaja?

Kitajci uvrščajo čajni grm med 50 najpomembnejših zdravilnih rastlin; to je zelo visoka uvrstitev, saj poznajo na tisoče zdravilnih rastlin.

Zdaj ko se tudi zahodna znanost vse bolj poglablja v lastnosti zelenega čaja, strokovnjaki ugotavljajo, da redno uživanje blagodejno vpliva na zbranost in razpoloženje ter preprečuje aterosklerozo, bolezni srca, visok krvni tlak in prehitro staranje. Ugotovili so celo, da sedem skodelic čaja na dan ustavlja razvoj tumorjev.
Skrivnost opisanega delovanja je v posebnosti sestavin zelenega čaja. Čeprav vsebuje približno toliko kofeina kot kava, v telesu deluje drugače. Kofein v kavi in črnem čaju deluje hitro in tudi hitro izpuhti. Pri tem zelo zakisa telo ter zavira vsrkavanje kalcija in železa. Zeleni čaj pa telo razkisa in ne zavira vsrkavanja hranilnih snovi. Kofein se sprošča postopoma. Učinki niso tako hitri, vendar so dolgotrajnejši. Kava nas naredi še bolj živčne, zeleni čaj pa le prijetno spodbuja osrednji živčni sistem. Zaradi tega zapoznelega delovanja ne uživajte zelenega čaja popoldne, saj vas utegne predolgo obdržati budne.
Pomembna sestavina zelenega čaja je čreslovina, ki deluje pomirjevalno na želodec in črevesje. Tako ob pomoči zelenega čaja ščitimo sluznice in preprečujemo, da bi se v njih zaredili patogeni mikroorganizmi.

Za tiste, ki ste sladkosnedi, je dobra novica, da zeleni čaj upočasnjuje vsrkavanje ogljikovih hidratov in s tem preprečuje hiter dvig ravni sladkorja v krvi. To pomeni, da je skupaj s sladicami koristno spiti skodelico kakovostnega zelenega čaja.
To, česar večina ljudi pri zelenem čaju ne mara, so njegove grenčine in trpkost. Toda morda vam bodo bolj teknile, če se boste zavedali, da vam prav te učinkovine pomagajo do boljše prebave, krepijo delovanje jeter in pospešujejo razgradnjo holesterola.
Najdragocenejša med vsemi sestavinami zelenega čaja je zagotovo snov, katere imena ne boste mogli niti izgovoriti – epigalocatehingalat (EGCG). To so polifenoli, za katere so raziskave pokazale, da so najpomembnejše pri zaviranju rasti tumorjev. V knjižici dr. Jurgena Weinhofna, ki jo dobite tudi v slovenščini, so omenjene raziskave, ki so pokazale, da je delovanje teh snovi na proste radikale v telesu kar stokrat močnejše kot pri vitaminu C in celo dvestokrat močnejše kot pri vitaminu E.
Med najpomembnejše učinkovine zelenega čaja uvrščajo še flavonoide, saj vplivajo na strjevanje krvi in raven holesterola v krvi. Dr. Weinhofen navaja japonsko raziskavo, ki so jo opravili na 1300 moških in z njo ugotovili, da štiri skodelice zelenega čaja znižajo raven LDL-holesterola in hkrati povečajo raven koristnega HDL-holesterola. Poleg tega bioflavonoidi krepijo imunski sistem in uravnavajo krvni tlak.

Kako ga pravilno pripraviti?

Preden se začnete "nalivati" z zelenim čajem, se morate zavedati, da noben čaj ni nadomestilo za vodo! Zato morate najprej poskrbeti, da bo v vašem telesu dovolj vode, kajti je to predpogoj, če naj sestavine in informacije iz čaja v telesu sploh delujejo.
Črni čaj deluje diuretično. To pomeni, da je treba ob vsaki skodelici zaužiti najmanj enako količino vode, da bi izničili ta učinek. Pri uživanju črnega čaja je treba zaužiti tudi dovolj živil ali drugih napitkov, ki telo razkisajo.
Tudi zeleni čaj − vsem koristnim sestavinam navkljub − deluje kot diuretik, zato je zadostna količina vode še kako pomembna.

- Zeleni čaj pripravljamo kot poparek z vodo, ki ima temperaturo od 70 do 80 ºC. Če se vam ne ljubi čakati, da se voda shladi, vreli vodi dodajte tretjino mrzle vode.
- Črni čaj prelijete z vrelo vodo in ga pustite stati največ 2 minuti. (Razen v primeru driske, ko lahko čaj stoji od 4 do 5 minut).
-  Ko čaj stoji, ga vedno pokrijte! 
-  Kakovosten zeleni čaj lahko prelijete dvakrat ali trikrat. (Zato ceno pri nakupu razdelite z dva ali tri in ugotovili boste, da se kakovost poplača.)
-  Če ne gre za posebne vrste čajev, za katere veljajo posebni napotki, pustite prvi preliv stati od 3 do 5 minut, drugega pa od 7 do 10 minut. 
-  Čaj je najbolje pripravljati v glinenem ali keramičnem čajniku.


 

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki