Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Ingver: Zdravilo, začimba ali zelenjava?


(stran 2 od 3)


Pazljivo pri otrocih

Po zdravstvenih priporočilih naj količina na dan zaužitega ingverja ne bi presegala 2-4 g svežega ingverja ali 1/4-1 g ingverja v prahu. Otrokom ga ni priporočljivo dajati do drugega leta starosti, čeprav jim v majhnih količinah kot začimba v hrani ne more škoditi. Ko sem živel Indiji, so ga domačini (tudi mali otroci) brez posledic uživali v precej večjih količinah od priporočenih. Tudi sam ga v kuhinji obilno uporabljam že leta, pa nisem imel slabih izkušenj. Če se torej držite uradnih priporočil, zagotovo nič ne tvegate.

Uporaba ingverja v kuhinji

Večkrat sem pred kom hvalil koristi ingverja, pa je odvrnil: "Saj bi ga uporabljal, pa ne vem, kako." Če to velja tudi za vas, poskusite katero od naslednjih priporočil.

Koren ingverja lahko k hrani dodajamo tako, da ga:

  • drobno nastrgamo in dodamo k jedem proti koncu kuhanja;
  • nastrgamo in ga pred dodajanjem jedem opražimo na malo olja (s praženjem zmanjšamo pekoč okus);
  • nastrgamo in izcedimo sok (ali pa za to uporabimo sokovnik) ter sok prilijemo k jedi ali pijači;
  • narežemo na tanke, centimeter dolge trakove, opražimo na olju in dodamo na primer k rižu;
  • pravokotno na vlakna narežemo na zelo tanke kolobarje, opražimo na olju (še raje na ghiju, prečiščenem maslu) in grizljamo ob jedi kot čips.

Suhi ingver v prahu ima nekoliko drugačen okus od svežega in je precej močnejši, zato ga žlička zadostuje za količino ene žlice svežega ingverja. V vsakem primeru pa priporočam, da raje uporabljate sveži ingver, za to ni ovir, saj je zelo dostopen.

V hladnih mesecih je vredno poskusiti ingverjev čaj, bodisi sam ali v kombinaciji s sladkimi začimbami (cimetom, janežem, koromačem, klinčki, kardamomom ...). Njegov rahlo pekoč, osvežilen okus se odlično prileže, ko želimo ogreti organizem in okrepiti odpornost proti boleznim.

Če ingverja še niste navajeni uporabljati, poskusite - nedvomno bo vaše življenje z njim bolj zdravo in bogato!
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd