Indijski orešček

(Foto: Diana Anđelič)

Okusno in zanimivo

Ponudba najrazličnejši eksotičnih sadežev je pri nas vse bogatejša, zato bi bila prava škoda, če jih ne bi uporabljali tudi za kuhanje. Orehe, lešnike, pinjole in mandlje lahko mirno zamenjamo tudi z indijskimi oreščki ali s paranskimi orehi. Včasih je jed tako še zanimivejša in okusnejša.

Indijski orešček ali akažu, plod drevesa mahagonovec, se nam že vrsto let ponuja na policah tudi v povsem navadnih trgovinah, zdaj pa lahko v specializiran trgovinah za zdravo prehrano kupimo celo sok, stisnjen iz njegovih mesnatih pecljev. To osvežilno pijačo so doslej lahko uživali le v deželah, kjer uspeva mahagonovec, saj so ogromni peclji preveč občutljivi, da bi prenesli prevoz do naših krajev. Okus pijače, v Braziliji jo imenujejo cajuada, je podoben limonadi, in obdrži značilen vonj ter okus svežega sadeža. Čeprav celega sadeža najbrž še ne bomo kmalu zagledali v naših trgovinah, si vseeno oglejmo, kakšen je videti. Oreh je dolg približno 3 centimetre in je ledvičaste oblike ter sivkasto rjave, včasih pa tudi zelene barve. Kot smešen privesek je "prilepljen" na velikanski živo rumen pecelj, zato res ni čudno, da mu domačini na Antilih pravijo slonovi uhlji. Orešček ima dve lupini. Zunanja je tanka, vendar prožna, notranjo lupino pa z lahkoto strejo podobno kot pri našem orehu. Težava je le v tem, da je med obema lupinama olje, ki ob dotiku s kožo povzroča nadležna vnetja. Luščenje je neprijetno delo, vendar do nas pridejo že očiščena jedrca. Največja izvoznica jedrc je Indija, čeprav je domovina mahagonovca tropska Amerika.


Indijski orešček je odličen dodatek tako zelenjavnim kot mesnim jedem. Nežen in mehek okus se sijajno dopolnjuje tako z jagnjetino kot s krompirjem in rumeno bučo.

 

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki