Bučno olje

  • TK
  • sobota, 07. avgust 2010
(Foto: Diana Anđelič)

Okusno in zdravilno

Plod in semena buče imajo zdravilne učinke. Bučna semena vsebujejo visok odstotek olja (50 %), v katerem prevladujejo esencialne maščobne kisline iz družine n-6 in n-3, ki jih telo samo ne more proizvajati.

Bučno olje je dober vir esencialnih nenasičenih maščobnih kislin, ki jih organizem potrebuje za normalno rast, razvoj in številne druge funkcije, skupaj z reproduktivno. Tako bučno olje (poleg konopljinega in lanenega) spada med hranilno najbogatejša olja.

Esencialne omega 3 maščobne kisline, ki jih bučno olje vsebuje v visokem deležu, varujejo organizem pred vnetji, krepijo imunski sistem, varujejo srce in ožilje, znižujejo raven trigliceridov in povečujejo raven dobrega holesterola. Bučno olje deluje spodbudno na ves organizem − na urogenitalni, prebavni, srčno-žilni, endokrini in živčni sistem, a tudi na kosti, mišice, sklepe in kožo.


Bolezni, na katere bi lahko bučno olje vplivalo, so povišan krvni tlak, bolezni srca, motnje pri uriniranju pri povečani prostati, sladkorna bolezen, revmatizem, osteoporoza in različne kožne bolezni.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki