Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Bučno olje

Okusno in zdravilno

Plod in semena buče imajo zdravilne učinke. Bučna semena vsebujejo visok odstotek olja (50 %), v katerem prevladujejo esencialne maščobne kisline iz družine n-6 in n-3, ki jih telo samo ne more proizvajati.

Bučno olje je dober vir esencialnih nenasičenih maščobnih kislin, ki jih organizem potrebuje za normalno rast, razvoj in številne druge funkcije, skupaj z reproduktivno. Tako bučno olje (poleg konopljinega in lanenega) spada med hranilno najbogatejša olja.

Esencialne omega 3 maščobne kisline, ki jih bučno olje vsebuje v visokem deležu, varujejo organizem pred vnetji, krepijo imunski sistem, varujejo srce in ožilje, znižujejo raven trigliceridov in povečujejo raven dobrega holesterola. Bučno olje deluje spodbudno na ves organizem − na urogenitalni, prebavni, srčno-žilni, endokrini in živčni sistem, a tudi na kosti, mišice, sklepe in kožo.


Bolezni, na katere bi lahko bučno olje vplivalo, so povišan krvni tlak, bolezni srca, motnje pri uriniranju pri povečani prostati, sladkorna bolezen, revmatizem, osteoporoza in različne kožne bolezni.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

olje , omega 3 , esencialne kisline , buča , hladno stisnjena olja

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.