Zdrav imunski sistem je čudovit in popolno organiziran bojevnik

Imunski sistem je inteligenten sistem, ki se vsak dan spoprijema s številnimi informacijami iz zunanjega in notranjega okolja. Pri tem dnevno sprejema odločitve o tem, kaj je telesu tuje in kaj je normalno. Pri tem so pomembne tudi stabilne naravne pregrade, kot so koža, prebavila in druge sluznice, odziv z vročino ter različne imunske celice in njihovi izločki.

Starost, imunski sistem in kronične bolezni

Inteligenca imunskega sistema se s staranjem ne izgubi, le nekoliko več časa se imunski sistem ukvarja s tujki, kar botruje nekoliko daljšemu času okrevanja. Večina kroničnih bolezni je povezana z blagim kroničnim vnetjem, ki ovira normalno razmnoževanje imunskih celic. Pri dolgotrajnem vnetju se membrane celic in tkiv trgajo, za njihovo regeneracijo pa so potrebni popravljalni mehanizmi, ki so močno odvisni od prehranjenosti, spanja in hormonskega ravnovesja.

Prehrana je temeljni vir hranil, vendar pa pri kronično bolnih ni nujno, da je teh hranil, v primeru novo nastalih okužb, dovolj. Pri neravnovesju, kot je kronična bolezen, je telo stalno na višjih obratih, pri čemer se za vzpostavljanje normalnega in zdravega okolja porablja več hranil kot pri zdravem človeku.

Bolniki po nedavno prebolelih boleznih in operacijah

Stresni dogodki, kot so bolezni in operacije, izčrpajo zaloge hranil. Imunski sistem je v času grozečih okužb odvisen le od tistih hranil, ki jih v tem času prejmemo z obroki hrane. Če je pridružen še slab apetit, je dopolnjevanje prehrane z dopolnili še kako upravičeno. Ker težko ocenimo katera mikrohranila so pri določeni osebi najbolj prizadeta, je smiselno poseči po kakovostnem multivitaminsko-mineralnim dopolnilu ter po uravnoteženi mešanici aminokislin. V času okužbe se nekajkrat povečajo tudi potrebe po vitaminu C, kar je dokazano pri živalih, ki ga lahko tvorijo same. Ker se v telesu ne kopiči in se hitro izloča, ga je potrebno v času okužbe dodajati večkrat v krajših časovnih intervalih.

Minerali

Pomanjkljivi preskrbi z njimi pogosto rečemo zakisanost. V telesu so pomembni zato, da ohranjajo kislinsko-bazično ravnovesje, hkrati pa so tudi pomembni deli beljakovin in encimov, ki so ključni za pravilno delovanje imunskega sistema. Težko je izpostaviti najpomembnejšega, je pa dokazano, da največkrat s prehrano dobimo premalo magnezija in železa.

Pri moteni prebavi zaradi manjšega izločanja kisline, ki je značilno za staranje in pri prekomerni uporabi zdravil proti kislini, se absorpcija mineralov kot tudi prebava beljakovin poslabša. Kislina je pomembna za raztapljanje mineralov in njihovo absorpcijo. Ko posegamo po mineralih v prehranskih dopolnilih, so v prednosti naravne kelatne oblike mineralov, kot sta na primer cinkov L metionin in železov bisglicinat. Te niso odvisne od kislosti želodčne vsebine in se zato lažje uporabijo. Za boljšo predstavo je dobro vedeti, da je naravni kelat tudi krvno barvilo hemoglobin.Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki