Čemaž

  • UR
  • torek, 17. marec 2020
Čemaž v Sloveniji raste skoraj povsod.
Čemaž v Sloveniji raste skoraj povsod.

Čemaž raste po vsej Evropi in zahodni Aziji. Raste od marca do junija in cveti od aprila do maja v gosto poraslih preprogah

V Sloveniji raste skoraj povsod – na Gorenjskem, Štajerskem, Dolenjskem, Notranjskem in celo v prekmurskih ravninskih gozdovih. Pri nabiranju moramo biti pozorni, saj je podoben dvema zelo strupenima rastlinama: šmarnici (Convallaria majus) in podlesku (Colchicum autumnale), ki pa ne dišita po česnu kot čemaž.

Čemaž ima podobne lastnosti kot česen, vendar je bolj zdravilen. Uporablja se predvsem v ljudski medicini, ker spodbuja delovanje žlez, krvni obtok, čisti celotno prebavno pot in dihalne poti, učinkuje razkužujoče in je sredstvo proti glistam v črevesju, čisti kožo ter odpravlja izpuščaje in lišaje, pospešuje celjenje ran in blagodejno vpliva na celo telo. Čemažev sok celi rane. Priporočajo ga tudi astmatikom, znižuje holesterol, je diuretik (odvaja seč iz telesa) in antipiretik (niža vročino).

Preberemo lahko tudi, da čemaž zmore iz organov povleči strupene kovine, ki v sodobnem onesnaženem svetu zelo obremenjujejo naše zdravje, predvsem živčni sistem. Ob rednem uživanju zato potrebujemo tudi snovi, ki bodo izločene kovine vezale nase; to zmorejo namočena glina za pitje, alga klorela, surova skuta in surove nasičene maščobe (denimo kisla smetana ali maslo).

Nasekljan čemaž skupaj z maščobami dodajamo v juhe in omake (ko te jedi niso več vroče) ter potresemo po vseh vrstah solat. Skupaj z mladim sirom ga lahko vložimo v oljčno olje ali pa rezino sira preprosto ovijemo v čemažev list in pojemo.
Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki