Umetna sladila niso za otroke

  • VT
  • četrtek, 30. januar 2020
Ameriško združenje pediatrov je objavilo stališče, da ni dovolj dokazov o dolgoročni varnosti umetnih sladil za otroke in najstnike.
Ameriško združenje pediatrov je objavilo stališče, da ni dovolj dokazov o dolgoročni varnosti umetnih sladil za otroke in najstnike. (Foto: Shutterstock)

Ameriško združenje pediatrov (AAP) je objavilo stališče, da ni dovolj dokazov o dolgoročni varnosti umetnih sladil za otroke in najstnike, zato je pozvalo prehransko industrijo, naj bolj pregledno označuje vsebnost teh sladil v svojih izdelkih.

Izjava zdravniškega združenja je bila objavljena v reviji Pediatrics, zdravniki pa ugotavljajo, da se je pogostost umetnih sladil v prehranskih izdelkih z leti zelo povečala. Pregledali so strokovno literaturo in v obdobju zadnjih desetih let našli le šest randomiziranih kontroliranih raziskav o uporabi umetnih sladil pri otrocih.

Uporaba umetnih sladil se medtem povečuje. Veljajo za varno živilo, ki naj bi pomagalo pri izgubi telesne teže, vendar je zelo verjetno, da pravzaprav povzročajo dvig telesne teže. Sladila so skupina snovi naravnega ali sintetičnega izvora, katerih glavna skupna lastnost je sladek okus. Molekule umetnih sladil so dovolj podobne molekulam sladkorja, da jih receptor za sladek okus prepozna in pošlje signal možganom, ter hkrati dovolj različne od sladkorjev, da jih človeško telo ne razgradi oziroma jih razgradi le delno. Zato imajo sladila sladek okus brez dodanih kalorij. A precej študij že kaže, da izpostavljenost močnemu sladkemu okusu brez absorpcije dejanskih kalorij povečuje apetit in s tem vnos hrane čez dan, to pa tudi vodi v povečanje telesne teže.

Lansko leto je bil tudi v pomembni medicinski reviji BMJ objavljen pregleden znanstveni članek, ki je pokazal, da so dokazi, da sladila pomagajo pri oralnem zdravju, uravnavanju ravni sladkorja v krvi ali drugih zdravstvenih težavah, zelo omejeni. Medtem ko ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) meni, da so nizkokalorična sladila varna za uživanje, vse več strokovnjakov opozarja, da nimamo dovolj podatkov, ki bi izključevali morebitne škodljive učinke.