Praznična peka potice in dišečih mamljivih razvad

Orehova potica
Orehova potica (Foto: Shutterstock)

Potica je slovenska kulinarična posebnost, na katero smo lahko zelo ponosni. Narejena je iz kvašenega testa in različnih nadevov, najbolj znan je orehov. Lahko pa poskusimo tudi s kokosovim, rožičevim, pehtranovim, lešnikovim, makovim in še kakšnim.

Božič brez vonja po potici pač ni pravi božič. Včasih se je potica pekla za božič in veliko noč, danes se peče tudi kar tako. V starih časih so jo pekli v krušni peči. Moja mami še zdaj peče orehovo in pehtranovo potico v krušni peči. Spomnim se, kako me je vedno podila iz kuhinje, vrata so morala biti vedno zaprta, da ni bilo prehladno za potico. In kako smo polizali ostanke nadeva, skleda je bila kot pomita.

Receptov za potico je vsepovsod veliko. Testo zamesimo iz različnih vrst moke in poznamo različne nadeve, denimo orehovega, lešnikovega, makovega, kokosovega, rožičevega in še in še. Tista potica, ki je najbolj značilna za praznike, je zagotovo orehova. Ljudje se izogibajo peki potice, češ da je preveč zapletena in da je z njo preveč dela. V resnici ni tako, samo lotiti se je je treba.

Pri peki naj sodeluje vsa družina

V peko potice naj bo vključena vsa družina. Skupno delo je lep uvod v praznike. Če sodeluje vsa družina, je potica vsekakor najboljša. Otroci vidijo očeta in mamo, ko skupaj delata, se usklajujeta, se spodbujata in v to vključujeta tudi otroke.

Očka naj gnete testo. Včasih so rekli, da ga je treba mešati, gnesti toliko časa, da se čelo začne rositi. Mama naj pripravi nadev. Otroci naj sodelujejo pri valjanju, mazanju, potresanju rozin, čeprav velikokrat packajo, a to jim je v največje veselje. Najbolje pa je na koncu polizati posodo, v kateri se je mešal nadev. Kako sladek in mamljiv je bil ta nadev za potico, si bodo zapomnili za vse življenje.

DOMAČA OREHOVA POTICA


Sestavine za testo:

  • 60 dag pirine mehke moke
  • 1/2 žličke soli
  • 3 rumenjaki
  • 5 dag sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • naribana bio limonina lupina
  • 2 jedilni žlici ruma
  • 2,5 dag kvasa
  • 5 dag masla
  • 3 dl toplega mleka (ne vročega)
  • 1 jajce za premaz

Sestavine za nadev:
  • 60 dag mletih orehov
  • 15 dag sladkorja
  • 3 dag drobtin
  • za noževo konico mlete prave kave
  • ščepec cimeta
  • 2 dl sladke smetane
  • sneg iz 3 beljakov
  • 2 žlici ruma
  • maslo za mazanje pekača
Pripravite ga tako, da vse sestavine, razen sladke smetane, jajc in ruma, premešate. Nato vse prelijete z zelo toplo sladko smetano in vmešate jajci in rum. Iz beljakov lahko naredite sneg.

Priprava testa
Kvas s sladkorjem raztopimo v mlačnem mleku. V skledo presejemo moko, ob strani dodamo sol in v sredini moke naredimo jamico.

V skledi spenimo rumenjake, sladkor in dišave ter zalijemo s tremi decilitri toplega mleka. Mešanico vlijemo v jamico sredi moke in z roko mešamo. Dodamo vzhajan kvas in še več toplega mleka, da naredimo bolj mehko testo kot za beli kruh. Nazadnje prilijemo stopljeno maslo in testo dobro pregnetemo, da se loči od sklede.

Testo pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati približno uro in pol. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, zavihamo robove, rahlo pomokamo, z valjarjem potolčemo ter enakomerno razvaljamo za dober nožev rob na debelo. Testa ne razvlečemo, zato valjamo s težo valjarja. Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in potresemo z očiščenimi in v rumu namočenimi rozinami. Tesno zavijemo, damo v namazan model in takoj večkrat prebodemo z vilicami.

Potico pustimo, da vzhaja uro in 25 minut. Vzhajano premažemo z razžvrkljanim jajcem ter jo postavimo v vročo pečico (185 stopinj). Ko naraste in lepo porumeni, temperaturo znižamo. Potico pečemo do ene ure in 15 minut, odvisno od debeline in teže namaza. Pečeno jo takoj namažemo z oljem, čez pet minut jo obrnemo na desko ter pokrijemo s prtom, da se počasi ohlaja.

Nasveti
Premalo vzhajana potica med peko razpoka, preveč vzhajana pa upade. V obeh primerih skorja odstopa.

Potica tudi ni lepa, če je testo pretrdo in nadev premehak ali pa obrnjeno.

Nadev naj ne bo pretrd, testo pa ne premehko, da skorja in testo ne odstopita od nadeva.

Da vas ne bo pekla zgaga, orehova jedrca najprej operemo, osušimo v pečici in potem zmeljemo. V nadev prilijemo tri žlice pomarančnega soka.


PEČENA JABOLKA Z OREŠKI IN SUHIM SADJEM

Privoščimo si še kakšno zdravo razvado, na katero tolikokrat pozabljamo in je hitro narejena. Polnjena in pečena jabolka so ena preprostejših sladic, hkrati pa tudi zelo zdravih, saj zanje ne potrebujemo moke in sladkorja. Med in jabolka sami poskrbijo za krasen sladkor.

Sestavine:
  • 6 jabolk
  • 100 g suhega sadja po izbiri (rozine, brusnice, slive …)
  • 150 g oreškov (orehi, lešniki …)
  • 30 gramov masla
  • 2 žlici medu
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 350 ml vode
Priprava
Pečico segrejte na 180 stopinj. Suho sadje in oreške na grobo sesekljajte. Jabolka operite, odrežite jim vrhove in izdolbite pečke. Na ognju raztopite maslo in mu dodajte med, odstavite z ognja in primešajte suho sadje, oreške in cimet. Izdolbena jabolka napolnite z mešanico in jih zložite v pekač. Na dno pekača zlijte vodo in pecite, dokler niso jabolka zares mehka. Postrezite s kokosovo smetano ali grškim jogurtom. Se vam že cedijo sline? Hitro v akcijo in si privoščite enostavno in zdravo sladico.

Galerija

Orehova potica Shutterstock

V peko naj bo vključena vsa družina. Shutterstock

Pečena jabolka Shutterstock

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Vsi Viva strokovnjaki