Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

To jesen jejmo sezonsko zelenjavo

Pozno jeseni je priporočljivo jesti zelje, radič, korenček, cvetačo, por, česen, čebulo, zeleno, brokoli in rukolo.
Pozno jeseni je priporočljivo jesti zelje, radič, korenček, cvetačo, por, česen, čebulo, zeleno, brokoli in rukolo. (Foto: Shutterstock)

Zelenjava je zelo pomemben del naše prehrane, saj je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, s katerimi pripomoremo k večji odpornosti našega imunskega sistema. Pozno jeseni je priporočljivo jesti zelje, radič, korenček, cvetačo, por, česen, čebulo, zeleno, brokoli in rukolo.
Police so novembra in aprila v trgovinah na oddelku s sadjem in zelenjavo videti skoraj enako. Danes je zahvaljujoč tehnikam predelave in hranjena živil vse leto na voljo skoraj vsa hrana, ne glede na letni čas. Čeprav vemo, da sta sezonska hrana in uravnotežen jedilnik bolj zdrava, na to pogosto pozabimo, ko hitimo z nakupovanjem vsega potrebnega. Sezonska lokalna hrana je okusnejša in bogatejša s hranili.

Zelenjava za jesenske dni


Brokoli

Lahko odlično popestri jedi. Pomaga pri razstrupljanju telesa in pomlajevanju. Zaradi vsebnosti mineralov, železa in vitamina C ugodno vpliva na zdravje kosti in razkisanje telesa. Brokoli je prava hrana za lepoto, saj vsebuje koencim Q10. Škoda, ker je še vedno premalokrat na našem jedilniku. Lahko ga jemo kar surovega, na primer v solati, iz njega lahko pripravimo juho, omako, ga skuhamo na pari in uporabimo za prilogo, pečemo in pražimo. Zelo priljubljen je tudi v družbi riža, testenin in krompirja. Privoščite si ga prepraženega na oljčnem olju in česnu ter po želji še s kvinojo.


Cvetača

Je najlažje prebavljiva zelenjava ter zelo ugodno vpliva na prebavo in presnovo. Cvetača vsebuje malo kalorij pa veliko mineralov in vitaminov. Je zakladnica vlaknin za zdravo črevesje in srce. Vsebuje tudi ogromno antioksidantov. Skuhate jo lahko v samo petih minutah za kosilo in večerjo ali kot prigrizek. Neprijeten vonj, ki se razvije med kuhanjem, omilimo tako, da jo pred kuhanjem blanširamo.

Por

Ima aromo, ki spominja na čebulo. Poznamo več vrst pora: spomladanski, poletni, jesenski in zimski. Por vsebuje veliko koristnih snovi, ki jih potrebuje naše telo. Ima veliko vitaminov in mineralov. Dvesto gramov pora zagotovi petino dnevne potrebe po vitaminu C, ki je pomemben v boju proti okužbam. Kuhan por bo dobro očistil črevesje.
Uporabite ga zaradi izboljšanja okusa in vonja ali pa pri nadevih v testu, raznih pitah, musakah, v juhah ... Privoščite si ga v enolončnici skupaj s korenčkom, zeleno, šampinjoni, krompirjem ali v solati.

Zelje

Je ena najstarejših vrtnin na svetu in zelo dobro vpliva na naše zdravje, zato mora biti redni gost na mizi. Je pomemben del zdrave prehrane, sploh pozimi. Zelje lahko dušimo ali kuhamo, odlično je sveže, presno. Zaradi izrazitega okusa ne potrebuje veliko začimb. V postopku kisanja se uporablja sol, zaradi tega ga ni treba soliti. Tako kot jogurt, kefir tudi kislo zelje in repa sodita med probiotične izdelke.
Rdeče zelje vsebuje veliko vitaminov – samo 200 gramov rdečega zelja zadosti dnevnim potrebam po vitaminu C.

Repa

Je stara tradicionalna jed, ki počasi izumira na jedilnikih. Največ si je privoščimo v jesenskih in zimskih dneh. Kisla repa s fižolom in ocvirki je preprosta samostojna jed. Sveža ali kisla repa je prava zakladnica vitaminov. Repa je bogata z vitamini in minerali, hkrati pa ima zelo nizko kalorično vrednost. Zelo zdravilni so tudi zeleni deli rastline, ki jih nikakor ne odvržemo v smeti. Zaradi velike vsebnosti vlaknine imamo po zaužitju repe tudi dlje časa občutek sitosti. Repa je še posebej pomemben probiotik za tiste posameznike, ki so močno laktozno intolerantni. Včasih so kislo repo pripravljali na vsaki domačiji.


Kako otroka navdušiti za zelenjavo

Otroci naj sodelujejo pri pripravi jedi, takšno jed namreč veliko raje pojedo. Pri tem pa morajo biti naloge prilagojene njihovi starosti, sicer bo učinek prav nasproten. Morda lahko živila samo operejo, ali pa pomagajo celo pri lupljenju. Morda bodo pomagale zgodbice o živilih, na primer, da so veliki paradižniki za odrasle, majhni okrogli pa za otroke. Zelenjavo radi režejo na kolesca, oči so korenček, nosek por, lasje zelje, cvetača in brokoli pa ogrlica.

Veliko otrok ne mara špinače. Jaz pa sem za prvo pokušnjo naredila pire, po njem pa s špinačo narisala oči in usta – in nastal je nasmeh. Včasih pomaga, če zelenjavo pripravimo v obliki priljubljene hrane, kot je pisan »pomfri« - surovo ali čvrsto kuhano korenje narežite na koščke v velikosti ocvrtega krompirčka in jih ponudite skupaj z avokadovo ali fižolovo omako.

Marsikaterega otroka lahko "prelisičite" tudi z juho, v katero dodate pretlačeno zelenjavo.

Peljite otroka na kmetijo in mu pokažite zelenjavo ali pa ga vzemite s sabo na tržnico in ga spodbudite, da sam izbere zelenjavo za naslednji teden.


Pečena cvetača s krompirjem, korenčkom in porom

Sestavine:
  • 1 kg cvetače
  • 1 kg krompirja
  • 2 korenčka
  • 1/2 pora
  • 1/2 čebule
  • 2 dl mleka
  • gi maslo
  • sir
  • sol
Priprava
Cvetačo očistimo in razdelimo na cvetove. Korenček ostrgamo in narežemo na koščke. Krompir olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine.
Krompir, cvetačo in korenček 15 minut kuhamo v osoljenem kropu, nato odcedimo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V posodi razpustimo žličko masla, dodamo por in čebulo ter ju rahlo prepražimo. Mleko rahlo segrejemo.
V namaščen pekač po celotni površini nadevamo krompir, v naslednjem sloju pa cvetačo in korenček, potem dodamo spet enakomerno plast krompirja, na vrhu por in čebulo ter polijemo z mlekom in nariban sir. Pečemo od 15 do 20 minut. Dober tek!

Kisla repa s fižolom

Sestavine:
  • 1 kg kisle repe
  • 500 g fižola
  • 50 ml oljčnega olja
  • 40 g pirine moke
  • 50 g čebule
  • malo česna
  • lovorov list
  • sol in poper v zrnu

Priprava

Namočen fižol prekuhamo in odcedimo. Dodamo ga v drugo osoljeno vodo. Posebej skuhamo kislo repo z lovorovim listom in nekaj zrnci popra. Kuhani repi dodamo kuhan fižol. Na olju svetlo popečemo sesekljano čebulo, vmešamo moko in zalijemo. To umešamo v repo in premešamo. Na koncu dodamo nasekljan česen in solimo ter vse skupaj hitro prekuhamo. Kisli repi dodamo žgance.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

sezonska zelenjava

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.