Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Hrana za boljše delovanje možganov

Možgani za delovanje potrebujejo energijo, kar pomeni zadostno količino in redno oskrbo z glukozo. To lahko dobite s polnovrednimi žiti, ki imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se bo glukoza počasi sproščala v sistem.
Možgani za delovanje potrebujejo energijo, kar pomeni zadostno količino in redno oskrbo z glukozo. To lahko dobite s polnovrednimi žiti, ki imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se bo glukoza počasi sproščala v sistem. (Foto: Shutterstock)

Polnozrnata žita – Vaši možgani za delovanje potrebujejo energijo, kar v prevodu pomeni zadostno količino in redno oskrbo z glukozo. To lahko dobite s polnovrednimi žiti, ki imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se bo glukoza počasi sproščala v sistem.
Mastne ribe – Esencialnih maščobnih kislin naše telo ne tvori samo, zato jih moramo vnašati s hrano. Največ jih je v ribah (losos, postrv, skuša, sardele), rastlinski viri pa so še soja, bučna semena in orehi ter njihova olja.

Borovnice – Izboljšajo lahko vaš kratkoročni spomin. Podoben učinek ima tudi drugo temno rdeče in vijoličasto sadje, kot so robide in podobno.

Paradižnik – Vsebuje likopen, ki je močan antioksidant in ščiti pred demenco in Alzheimerjevo boleznijo. Nekateri strokovnjaki priporočajo kuhan paradižnik z nekaj oljčnega olja za boljšo absorpcijo in učinkovitost.

Jajca – Lahko ščitijo pred možgansko kapjo, kognitivnim upadom in Alzheimerjevo boleznijo zaradi velike vsebnosti vitaminov B6 in B12. Veliko jih je še v piščančjem mesu, ribah in zelenolistni zelenjavi.

Črni ribez – Zmanjša anksioznost in stres, predvsem zaradi vitamina C. Veliko tega vitamina je še v rdečih paprikah, citrusih in brokoliju.

Bučna semena – Bogata so s cinkom, zato lahko izboljšajo spomin in razpoloženje. Poleg tega je v njih veliko magnezija, vitaminov B in triptofana.

Brokoli – Je dober vir vitamina K, ki izboljša kognitivno funkcijo. Za to so odgovorni glukozinolati.

Žajbelj – Lahko izboljša spomin in koncentracijo. Strokovnjaki priporočajo, da ga dodajamo k jedem, vendar proti koncu kuhanja, da se ohranijo esencialna olja.

Oreški – Ščitijo možgansko funkcijo, saj so bogati z vitaminom E, kar še posebej pri starejših upočasnjuje kognitivni upad. Veliko ga je še v zelenolistni zelenjavi, špargljih, olivah, semenih, jajcih in polnozrnatih žitih.

Gibanje – Poleg zdravega prehranjevanja bo vašim možganom zelo koristilo gibanje, ki poleg tega, da izboljša kognitivno funkcijo in upočasnjuje proces mentalnega staranja, pomaga tudi našim možganom, da lažje procesirajo informacije.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

hrana za možgane

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.