Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Okrepimo otrokov imunski sistem

Vitamin C je prvi na seznamu za krepitev imunskega sistema.
Vitamin C je prvi na seznamu za krepitev imunskega sistema. (Foto: Shutterstock)

Imunski sistem otrok se krepi z zdravo hrano, gibanjem na svežem zraku, dovolj kakovostnega spanca in igro.
Otrok potrebuje veliko vitaminov in mineralov, zato naj bo njegova prehrana raznovrstna – z veliko svežega sezonskega sadja in zelenjave ter manj sladkarij in mastne hrane. Jejte domačo, sezonsko hrano, brez industrijsko pripravljenih živil in osiromašenih trgovskih kašic, predvsem pa brez sladkorja, rafiniranih olj, bele moke in konzerv. Uživajte veliko naravnih fermentiranih izdelkov (kislo zelje, repa).

Vitamin C

Vitamin C je prvi na seznamu za krepitev imunskega sistema, zato je pomembno uživati živila, ki ga vsebujejo. To so paprika, brokoli in agrumi, kot so grenivke, limone, mandarine in pomaranče.

Antioksidanti

Hrana, bogata z antioksidanti, nevtralizira proste radikale. Antioksidanti se skrivajo v sadju ter rumeni, rdeči in oranžni zelenjavi. Najdemo jih v temni čokoladi in zelenem čaju.

Probiotiki

Za zdrav imunski sistem potrebujemo uravnotežen jedilnik s probiotiki in minerali. Probiotiki odstranijo glive in znova vzpostavijo zdrave kolonije v telesu, zato jih je priporočljivo nepretrgoma uživati dvakrat na leto po dva meseca. Pri nakupu probiotikov bodite pozorni na klinično testirane seve, ki so označeni na embalaži.

Tekočina

Otrok naj zaužije dovolj tekočine, predvsem vode.
Dnevne potrebe:
  • 10 kilogramov težak otrok: liter vode,
  • 15 kilogramov težak otrok: 1,25 litra vode,
  • 20 kilogramov težak otrok: 1,5 litra vode,
  • 50 kilogramov težak otrok: malo več kot dva litra vode.

Kislo zelje

Ne pozabite na zimsko specialiteto – kislo zelje, ki ni le odlična hrana, temveč je tudi izredno zdravo, saj vsebuje velike količine vitaminov, mineralov, rudnin in vlaknin. Naše prababice in babice pozimi niso imele možnosti izbire številnega eksotičnega in manj eksotičnega sadja. Zimske potrebe organizma po vitaminih so nadomeščale z jedilnikom, na katerem ni smelo manjkati kislo zelje.

ZDRAVE AJDOVE PALAČINKE Z NADEVOM IZ KISLEGA ZELJA, ČEBULE IN JABOLK

Sestavine za palačinke:
  • 100 gramov ajdove moke (domače)
  • 1 jajce (domače)
  • 2 dl kozjega mleka (lahko navadno mleko)
  • 1 dl mineralne vode
  • ščep soli
  • ščep rjavega trsnega sladkorja
  • košček kokosovega masla ali maščobe
Priprava:
Jajce razžvrkljamo, mu primešamo mleko in vmešamo moko. Dobro premešamo, da nastane gladka masa, dodamo ščep soli in sladkorja, na koncu maso zmehčamo s primešano mineralno vodo. Ponev segrejemo in jo namastimo tako, kot da bi jo s kocko kokosovega masla oziroma maščobe obrisali. V vročo ponev vlijemo zajemalko mase, obračamo ponev, da se masa razporedi po njej, nato pa zapečemo palačinko na obeh straneh.
Dobimo tanke, dišeče in mehke ajdove palačinke brez glutena.

Sestavine za nadev:
  • 300 g kislega zelja
  • polovica čebule
  • 1 majhno jabolko
  • 1 velika žlica olja
  • nekaj brinovih jagod
  • ščep soli
Priprava:
Zelje oplaknemo s hladno vodo in odcedimo. Čebulo nasekljamo in popražimo na vročem olju. Dodamo zelje in zalijemo z vodo. Zavremo in na šibkem ognju dušimo slabo uro. Vmes po potrebi zalivamo z vodo. Jabolki olupimo, narežemo na tanke krhlje in približno 15 minut pred koncem dodamo k zelju. Hkrati dodamo brinove jagode. Po potrebi dosolimo.

SOLATA IZ KISLEGA ZELJA IN GROZDJA

Sestavine:
  • 400 g kislega zelja
  • 1 večje jabolko
  • 100 g belega grozdja
  • 1 večji korenček
  • ščepec mlete kumine
  • ščepec mletih orehov
  • 1 žlica oljčnega olja ali bučno olje
  • 2 žlici limonovega soka
  • ščepec soli
Priprava:
Jabolko operemo, olupimo, razpolovimo in odstranimo pečke. Jabolko na grobo naribamo. Korenje operemo, ostrgamo in naribamo. Grozdje operemo, osmukamo z vejic in osušimo. V skledo stresemo kislo zelje, jabolko, korenje, grozdje in mlete orehe. Vse skupaj dobro premešamo. Začinimo s soljo, kumino, oljčnim oljem in limonovim sokom. Znova premešamo in postrežemo.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

otroci , imunski sistem

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.