Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Hrana za otroške možgane

Možgani so v vrhunski formi, če dobijo vse od beljakovin, glukoze, esencialnih maščobnih kislin do vitaminov, mineralov in dovolj vode.
Možgani so v vrhunski formi, če dobijo vse od beljakovin, glukoze, esencialnih maščobnih kislin do vitaminov, mineralov in dovolj vode. (Foto: Shutterstock)

Od rojstva do tretjega leta se v otroških možganih sinapse in dendriti najhitreje razvijejo, nastane do tri tisoč trilijonov povezav. Razvoj je dvakrat hitrejši kot pri odraslem človeku.


Več ko bo imel dojenček spodbud, ljubkovanj in ponavljanj, bolj se mu bodo razvijale sinapse. Podobnost lahko najdemo tudi pri motoriki: čim več se bo dojenček kobacal, hitreje se bo motorično razvijal. Če bo jedel z rokami ali gnetel glino, bo spodbujal fino motoriko rok in prstov. Skratka, med učenjem nastajajo nove sinapse in se okrepijo stare; to pomeni, da so možgani vse življenje »učijo«. Toda povezav ne bo, če možgani ne bodo dobili vseh hranilnih in zaščitnih snovi!

Včasih so vedeli, da sta na primer mleko in polenta za dobro voljo, mleko in med pa za dobro spanje. Cenili so tudi zelje kot »zdravilo« proti stresu, česen in rožmarin za spomin, kvas in ribe za bistrost, ribje olje pa naj bi bilo za vse.

Danes vemo, da so možgani v vrhunski formi, če dobijo vse od beljakovin, glukoze, esencialnih maščobnih kislin do vitaminov, mineralov in dovolj vode. Nujne so aminokisline, potem vitamini skupine B, zlasti vitamini B3, B6, B9, B12, in vitamin C ter minerali magnezij, cink, železo, bor in kalcij. Nekaj tipičnih jedi, ki jih vsebujejo: perutnina, govedina in ribe, mleko in mlečni izdelki, oreščki, banane, čokolada, avokado, jabolka in drugo obarvano sadje, med in bučna semena.

Najpomembnejša hranila za možgane

Voda
V možganih je kar do 85 odstotkov vode, deset več kot drugje v telesu. Voda zmanjšuje stres, tesnobo in depresijo, polni nas z mladostno energijo in pomaga premagovati utrujenost, povrne normalen ritem spanja, redči kri, poveča učinkovitost rdečih krvnih teles in imunskega sistema.

Glukoza

Možgani hrano dobijo s krvjo, v kateri so aminokisline, vitamini in minerali, kisik in glukoza. Gorivo za možgane je glukoza. Toda z njo moramo biti previdni. Ob uživanju sladkarij z enostavnimi sladkorji in sladkih šumečih osvežilnih pijač se raven glukoze v krvi hitro in čezmerno zviša, pojavi se hiperglikemija, kar se kaže kot nagel upad sposobnosti, utrujenost, izčrpanost, brezvoljnost, nasilnost in depresivnost.

Vitamin B5
Odločilen vitamin za premagovanje stresa je B5. Največ ga je v jetrih, arašidih, orehih, gobah, sezamu, avokadu, jajčnem rumenjaku, jabolkih, marelicah, figah in pomarančah. Za dobro delovanje nadledvičnih žlez so nujni vitamin C iz sadja in zelenjave, še zlasti iz jagodičja (borovnice, maline, brusnice, šipek, robidnice in ribez).

Omega 3 in 6
Maščobe povečujejo inteligentnost, vendar je treba vedeti, katere. Odločilne za delovanje možganov so nenasičene maščobne kisline omega 3 iz rib in omega 6 iz orehov, mandljev, bučnih semen in lešnikov. Raziskave kažejo, da lahko izboljšajo tudi hitrost razmišljanja. Za boljši izkoristek jih kombinirajmo z naravnim vitaminom E iz olja pšeničnih kalčkov, mandljev, pinjol...

Lizin
Danes veliko otrok za zajtrk uživa samo žitne kosmiče. Dobro, toda vedeti moramo, da tak zajtrk ni biološko uravnotežen, saj mu primanjkuje gradnikov beljakovin, ki so pomembne za zbranost in pozornost. Lizina je največ v ribah, veliko tudi v fižolu, mesu, mleku in siru. V nekaterih beljakovinah iz žit, torej rastlinskega izvora, ga sploh ni, na primer v pšenici in koruzi. Če se ne morete zbrati, vam primanjkuje lizina.

Več kompleksnih ogljikovih hidratov

Sodobni otroci preveč uživajo sladke gazirane pijače, bel kruh, sladkarije... To povzroči nihanje količine glukoze v krvi. Ta po zaužitju naglo naraste, pojavi se hiperglikemija, možgani glukoze ne morejo sproti porabiti in presežek se pretvori v maščobo. Pomagamo si tako, da v jedilnik vključimo več kompleksnih ogljikovih hidratov. Ti so v polnovrednem kruhu, rjavih testeninah in rjavem rižu. Odličen je avokadov namaz.

Previdno pri nasičenih maščobah

Če hočemo imeti dober spomin, ne smemo uživati veliko nasičenih živalskih maščob. Ugotovili so, da se nasičene maščobe vgradijo v celične membrane. Nasičene maščobe živalskega izvora so v loju, slanini, svinjski masti in maslu. Nasičena maščoba se tudi dlje časa zadržuje v prebavnem traktu ter povzroča zaspanost in utrujenost. Zato je pomemben čas uživanja različnih jedi. Pred izpiti ali pomembnimi odločitvami je dobro uživati hrano, ki vsebuje malo ogljikovih hidratov, veliko beljakovin in malo nasičenih maščob.


Hrana, ki pozitivno vpliva na počutje

Temna čokolada
Tista z vsaj 70-odstotno vsebnostjo kakavovih zrn pozitivno vpliva na naše počutje, saj ugodno deluje na fizično zdravje, varuje srce, zmanjšuje tveganje za nastanek raka na debelem črevesu, izboljšuje delovanje možganov in ima še in še pozitivnih lastnosti.

Banane
Banane blagodejno vplivajo na naše počutje, spodbujajo tvorbo snovi, ki na nas delujejo sproščujoče, zmanjšujejo intenzivnost depresivnih stanj. Bogate so tudi z železom.

Špinača
Vsebuje znani vitamin B9, ki je pomemben za tvorbo serotonina, hormona sreče. Špinača je nizkokalorična hrana, ki vsebuje veliko železa in zaradi tega preprečuje anemijo.

Živila za dobro voljo
Mleko in mlečni izdelki ­z manj maščobe, koruzne­ jedi, jedi iz puranjega mesa, ovseni kosmiči, ovsen kruh, pšenični kalčki, banane, dateljni, slive, marelice, breskve, špinača in motovilec ter druga zeleno listnata zelenjava, čokolada z lešniki in rozinami.


Tortica iz kumar, avokada in svežega lososa

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 sveža kumara
  • 1/2 avokada
  • 400 g fileja lososa brez kože
  • 50 g redkvic
  • 1 žlička lanenih semen
  • 1 žlička sezamovih semen
  • sveže stisnjen limonov sok (1/2 limone)
  • oljčno olje
  • solni cvet
  • laneno olje

Priprava: Losos očistimo in mu po potrebi odstranimo koščice in kožo. Narežemo ga na manjše kocke in natremo z limonovim sokom, solnim cvetom ter oljčnim oljem. Dodamo mu še sezamovo in laneno seme. Kumare operemo in olupimo. Narežemo jih na enake kocke kot lososa. Avokado olupimo in prav tako narežemo na kocke. Dodamo ga kumaram, zmešamo in pokapamo z limonovim sokom, da avokado ne počrni. Zmesi dodamo še ščepec soli in laneno olje. Postavimo v hladilnik za 20 minut, da se zmes ohladi. Redkvice operemo in na strgalniku naribamo.

Losos in zmes kumar vzamemo iz hladilnika ter s pomočjo modelčka oblikujemo tortico. Za prvo plast uporabimo kumare z avokadom, za tem losos pa spet plast kumar z avokadom. Na koncu tortici dodamo še nastrgano redkev. Krožnik poljubno okrasimo.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

možgani , otroci in hrana

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.