Ste za spremembo?

Posegajte po živilih izboljšane sestave

Prehrana in zdravje. Temi, ki sta zadnje čase vse bolj popularni. Ali sta prehrana in zdravje res tako tesno povezana? Odgovor na to vprašanje je vsekakor pritrdilen, vendar mora vsak narediti korak v pravo smer. Slišati je, da si večkrat želimo, da bi bila izbira zdravju bolj primernih živil na trgovskih policah dostopnejša. Vendar pa je kljub temu prepričanju število živilskih inovativnih izdelkov danes na trgu večje kot kadarkoli. Izjemo aktualen trend so živila z bolj ugodno hranilno sestavo, kar pomeni, da vsebujejo manjšo količino hranil, kot so sladkor, sol, maščobe oziroma večjo količino hranil, kot so prehranske vlaknine, vitamini in minerali.

Odločilni korak mora sedaj narediti potrošnik - tisti, ki ta izdelek kupi. Iz vidika industrije je namreč mogoče prepoznati, da kljub večji ponudbi tovrstnih živil, večina potrošnikov še vedno ne poseže po njih. Izziv za industrijo je torej, kako jih narediti bolj privlačne, okusne in prepoznavne, da le-ti na trgovskih policah tudi ostanejo.

Pobuda za doprinos živilske industrije k dolgoročnim spremembam na področju prehrane prebivalcev Slovenije je nastala med proizvajalci brezalkoholnih pijač, člani GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Le-ti so se zavezali, da ne bodo oglaševali otrokom, mlajšim od 12 let, da se brezalkoholne pijače z dodanim sladkorjem ne bodo oglaševale in ponujale v šolah, da bodo jasno informirali o energijski vrednosti na prednji strani embalaže živil in predvsem, da bodo širili ponudbo živilskih izdelkov izboljšane sestave ter spodbujali zdrav življenjski slog.

Dve leti kasneje so iniciativo prevzela tudi podjetja mlečnopredelovalne industrije, ki so se zavezala k cilju - do konca leta 2020 zmanjšati vsebnost dodanega sladkorja v izbranih kategorijah mlečnih izdelkov za 10 %. Poleg tega pa potrošnikom že ponujajo izdelke različnih prehranskih profilov, predvsem tistih z znižano vsebnostjo dodanega sladkorja.

Tempu obeh sektorjev vztrajno sledi tudi sektor pekarstva, za katerega je predvideno, da bo svoje lastne zaveze podpisal že v letošnjem letu.

Izdelki izboljšane sestave, ki so jih razvila slovenska živilska podjetja, so predstavljeni v Katalogu živil izboljšane sestave.

Ta zajema nabor več kot sto živilskih izdelkov z ugodno hranilno sestavo 25 slovenskih živilskih podjetij in vam omogoča, da sami izberete izdelke tistih kategorij, ki najbolj ustrezajo vašemu življenjskemu slogu. Katalog je izdala GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki spodbuja in spremlja podjetja pri razvoju tovrstnih izdelkov.

Aktivnosti, ki jih izvaja živilska industrija na področju prehrane pa omogoča tudi program PREŽIVI, katerega glavni namen je spodbuditi živilsko industrijo ter ponudnike hrane k izboljšanju sestave živilskih izdelkov. Program, ki ga koordinira GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je pomemben, saj je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. Projektni partner programa je Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Več informacij na:
Galerija
Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki