Otroke lahko vpletemo v kuhanje še posebno ob koncih tedna, ko smo vsi doma.
Otroke lahko vpletemo v kuhanje še posebno ob koncih tedna, ko smo vsi doma. (Foto: Shutterstock)

Kuha in peka sta lahko zabavna igra, ki prinaša veliko veselja, še posebno, če pripravljamo jedi v družbi svojih otrok. Najbolje je začeti s preprostimi recepti.

Otroštvo je čas, namenjen raziskovanju, odkrivanju in učenju. Otroci so naši mali raziskovalci, ki radi odkrivajo nove stvari ter osvajajo nove veščine in spretnosti, zato jih kuhanje privlači. Ne pozabimo pa, da vsa opravila niso primerna za vse starosti, tako da pri razporejanju dela vedno upoštevajmo sposobnosti naših malčkov.

Začetek

Otroke lahko vpletemo v kuhanje še posebno ob koncih tedna, ko smo vsi doma. Začnimo z zajtrkom in morda bomo ugotovili, da so naši otroci, ki smo jih vključili v pripravo zajtrka, bolj ješči. Umešana jajčka, jabolčni kompot, nekaj slastnih sendvičev z zelenjavo – to je le peščica jedi, ki jih malčki lahko pripravijo skupaj z mamo ali očetom.

Sicer pa otroci ljubijo packanje, polnjenje modelčkov za mafine, mesenje krhkega testa za jabolčno pito in okraševanje svojih izdelkov. Za dekoracijo naj bodo različni barvni bombončki, suho sadje, kot so rozine, brusnice, marelice, oreščki, sezam ... Otrokom namenimo tudi ostanke testa, ki smo ga odrezali ob robu potice ali jabolčnega zavitka, da iz njega ustvarjajo, kar želijo. Tudi priprava pice je super za otroke, sami lahko narežejo sir, papriko, paradižnik in si naredijo poljubno pico.

Mavrični krožnik

Včasih je potrebno veliko truda in inovativnosti, ko si prizadevamo prepričati otroka, da bi pojedel več zelenjave in sadja. V kuhinji poiščite pisano poslikan krožnik, nanj pa naložite barvito in svežo zelenjavo. Že barva močno vpliva na naš apetit. Zapomnite si tudi, da je barvita hrana zelo koristna za naše zdravje.

Varnost

Otroci naj se kuhinjskih opravil lotijo pod nadzorom odrasle osebe.

Pojasnite jim:

  • kako varno ravnati z nevarnimi predmeti v kuhinji; kako se izogniti nezgodam z noži, vročimi lonci ali električnimi aparati;
  • kako prepoznati različne zvoke v kuhinji; poslušajte, kakšni zvoki nastajajo, ko vre voda, ko se cvre jajce, ko mešate z električnim mešalnikom, ko zapiska alarm na pečici;
  • kako prepoznati vroče, težke ali ostre predmete v kuhinji; otrokovo roko prislonite na mlačna, ohlajena vrata pečice ali pa s primerne oddaljenosti ugotavljajte toploto pare. Pokažite jim, kakšni so mehurčki vrele vode. Varno jim demonstrirajte, kako ostra so lahko rezila nožev, škarij, robovi razbitih ali skrhanih skodelic ali kozarcev.

Uganka

Zapremo oči, drugi člani družine nam pod nos dajo poljubno začimbo, sadje, zelenjavo, mi pa moramo samo z vohanjem ugotoviti, kaj je to.

Ustvarjajmo

V kuhinji je cel kup pripomočkov, ki jih lahko uporabimo pri ustvarjanju. Makarončki in na koščke narezane slamice lahko postanejo ogrlice. Krompir štampiljka. Super ideja za otroke so strašne buče. Kostanj in koruza sta skupaj z zobotrebci odlična za izdelavo fantičkov in kužkov. Z barvami za steklo lahko pobarvamo kozarce za vlaganje, ki postanejo lepo dekorirane posode za shranjevanje moke in polente.

Mini kuhinja

Potrebujemo večjo kartonasto škatlo, škarje, dober lepilni trak in barve. V škatlo izrežemo vratca za omarice, nanjo prilepimo obešalnik za krpe, otroci lahko izrežejo pipo in narišejo štedilnik ter kuhinjico pobarvajo.


Slano testo

Sestavine:
1 skodelica vode
1 skodelica soli
2 skodelici bele moke

Priprava: Sestavine zamesimo v enotno maso, ki jo uporabimo za oblikovanje raznih stvari, od venčkov in obeskov za novoletno smrekico do figuric. Majhni otroci lahko uporabijo tudi valjar in modelčke za piškotke. Po končanem delu postavimo figure na papir za peko in damo nekam na toplo (radiator, peč, pečica), da se masa posuši. Nato lahko figurice pobarvamo s tempera barvami.

Kamutove kroglice

Sestavine:
1 skodelica kamuta
1 skodelica jabolčnega soka
1/2 skodelice rozin
1/2 skodelice mletih orehov
1/2 skodelice mletih bučnih semen
1/2 skodelice kokosove moke
skodelica = jogurtov lonček

Priprava: Kamut kuhamo do 45 minut. Ohlajenemu dodamo jabolčni sok in s paličnim mešalnikom zmešamo. Ko dobimo lepljivo maso, dodamo rozine, mlete orehe in kokos. Dobro premešamo in oblikujemo kroglice, te pa povaljamo v mešanici kokosove moke in mletih bučnih semen.

PREBERITE ŠE:
Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki