Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Koriander - ena najstarejših začimb na našem planetu

Koriander je poln antioksidantov, vitaminov A in C ter mineralov, kot je kalcij.
Koriander je poln antioksidantov, vitaminov A in C ter mineralov, kot je kalcij. (Foto: Shutterstock)

Pri nas je spregledan in neprepoznaven, mogoče že zaradi specifičnega okusa, ki ga v jedeh nismo vajeni.
Pa ga spoznajmo.
Koriander je enoletnica. Plod oziroma seme vsebuje okoli odstotek eteričnega olja, ki ga dodajajo likerjem in pivom ali kot aromo v slaščice. Zeliščarji z njim blažijo krče v prebavilih, lajšajo presnovo, spodbujajo tek in odvajanje blata, pospešujejo izločanje žolča, uporabljajo ga kot pomirjevalo. Je močan antioksidant in baktericid ter celi poškodbe in vnetja.



Zdravje

Tinktura iz listov se uporablja za razstrupljanje od težkih kovin. Koristen je pri nadzoru sladkorja v krvi, zniževanju holesterola, uravnavanju menstrualnega ciklusa, pri nespečnosti. Doječe matere si z njim povečujejo mlečnost. Zdrobljeno seme, zmešano s kurkumo, pa je krasno zdravilo proti aknam.

Koriander je poln antioksidantov, vitaminov A in C ter mineralov, kot je kalcij. Ne pomaga le preprečiti oziroma ublažiti prehlad, temveč tudi nahrani naš imunski sistem. Dodajmo ščepec koriandra k zajtrku, saj je koristen tudi za naš vid in močne kosti.

Hrana

V jedeh se listi uporabljajo tako kot peteršilj v juhah in omakah. Semena najpogosteje zmeljejo in uporabljajo kot začimbo – to je sestavina indijskega karija. Semena je treba treti sproti, da ohranijo vso aromo. Zmleta začimba oksidira in izgubi precej pozitivnih lastnosti.

Koriander je čedalje bolj priljubljen kot sredstvo, ki preprečuje slabost, bruhanje in druge težave z želodcem. Sveži koriandrovi listi so odlična predjed, s pomočjo katere se črevo pripravi na obilen obrok.

Po videzu marsikdo ne loči med peteršiljem in koriandrom, ko pa se pridružita še zelena in luštrek, je zmešnjava popolna. Po željah ga lahko uporabljate v raznih solatah, juhah, rižotah, zelenjavnih in gobjih jedeh, v paradižnikovih omakah in celo v sladicah.

Toksičnost ob prevelikih količinah

Bodite pozorni, čezmerno in pogostno uživanje eteričnega olja koriandra je lahko toksično! Pojavi se stanje, ki je podobno vinjenosti, globok spanec. Uporaba semen v primernih količinah za pripravo jedi pa nima neželenih stranskih učinkov.

Fižol mung s koriandrom

Sestavine:
  • 1 skodelica riža
  • 2 žlici koriandra v zrnju
  • 1/3 skodelice kokosove moke
  • 2 žlici masla
  • 1 skodelica fižola mungo
  • 6 skodelic vode

Priprava:

Namoči fižol mungo za vsaj šest ur. Potem vodo odlij in fižol splakni. V mešalnik stresi koriander, kokosovo moko in pol skodelice vode. Dobro zmešaj.

V ponvi segrej maslo ter dodaj zmiksano mešanico in sol. Dobro premešaj in nekaj minut ob mešanju kuhaj, da vse sestavine spustijo okus. Dodaj riž, fižol mungo in preostalo vodo. Zavri. Zmanjšaj ogenj in na majhnem plamenu pokrito kuhaj sestavine do mehkega. S paličnim mešalnikom zmešaj kuhano, da dobiš gosto juho.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

koriander , začimbe

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.