Poleg tega da prispeva k bogatejšemu okusu in teksturi jedi, je prava mala zakladnica dragocenih hranil. Ob pomembnih količinah vitaminov A, C ter K so tu še vitamini E in skupine B, vključno s folno kislino. Med minerali prednjačita kalcij in kalij, vsebuje pa še natrij, železo, fosfor, žveplo, magnezij in krom. Kvercetin je še ena dragocena sestavina mlade čebule.
Ta rastlinski pigment iz skupine flavonoidov ima mogočno antioksidativno moč, deluje pa tudi kot antihistaminik in protivnetno. Kot vsaka druga zelena listnata zelenjava vsebuje tudi mlada čebula veliko vlaknin, pomembnih za dobro prebavo. Ta spomladanska poslastica se ima za svoje mogočno protirakavo delovanje zahvaliti spojinam žvepla, ki slovijo tudi po svojih protivnetnih lastnostih. Enako pomembne so za ohranjanje zdravja žil, saj lahko preprečijo okvare ožilja, visok krvni tlak ter s tem tako srčno kot možgansko kap. Zmanjšajo tudi nastajanje prostih radikalov, znanih krivcev za razvoj raka.
Mlada čebula vsebuje tudi karotenide, vključno z vitaminom A, luteinom in zeaksantinom, ki so pomembni za ohranjanje zdravja oči. Z uživanjem mlade čebule na najbolj okusen način lahko preprečimo nastajanje krvnih strdkov in morebitno zamašitev žil in trombozo. Daleč največ njenih blagodati bomo deležni, če jo pojemo svežo.
Dodajte svoj komentar
Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.