Najboljši rastlinski viri kalcija

K obilju kalcija bodo ob mandljevem mleku organizmu pomagali tudi sami mandlji, ki so bogati še z beljakovinami.
K obilju kalcija bodo ob mandljevem mleku organizmu pomagali tudi sami mandlji, ki so bogati še z beljakovinami.

Četudi ne uživate veliko živalskih izdelkov, lahko s skrbno izbiro rastlinskih živil vnesete več kalcija.

Najpogosteje ga povezujemo z zdravjem kosti, a kalcij potrebujemo iz številnih drugih razlogov – zaradi normalnega delovanja mišic in živčnega sistema, zaradi uravnavanja srčnega ritma in krvnega tlaka, hormonov in uravnoteženja želodčne kisline.

Ker ga organizem ne more proizvesti, ga je potrebno vnašati s hrano. Kalcija nam pogosto primanjkuje – simptomi njegovega pomanjkanja vključujejo nagle bolečine in krče v mišicah, nepravilen srčni utrip, visok krvni tlak, slabi zobje, bolezen dlesni, nespečnost, predmenstrualni krči … Če ne uživate veliko mleka in mlečnih izdelkov ter mesa, ki so najboljši viri kalcija, povečajte vnos naslednjih živil rastlinskega izvora, ki so prav tako bogata s kalcijem.

Tofu – samo pol skodelice vsebuje kar 86 odstotkov priporočene dnevne količine kalcija. Za nameček je bogat z rastlinskimi beljakovinami, še najboljše pa je to, da ga lahko pripravimo na nešteto načinov.

Mandlji in mandljevo mleko so odlična zamenjava za kravje mleko. V enem kozarcu je kar 450 mg kalcija. K obilju kalcija bodo ob mandljevem mleku organizmu pomagali tudi sami mandlji, ki so bogati še z beljakovinami.

Zelena listnata zelenjava – ohrovt, kitajsko zelje, blitva in druga zelena listnata zelenjava so odličen vir kalcija.

Polnozrnata žita – to je ena boljših izbir za zajtrk, saj vsebujejo veliko kalcija, zlasti ob nemastnem jogurtu.

Pomaranče – tudi nekatere vrste sadja so bogate s kalcijem, izstopa pa pomaranča. Dve pomaranči dnevno bosta zagotovili okoli deset odstotkov dnevne priporočene količine kalcija.

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki