13 zlatih nasvetov v kuhinji

Kuharski nasveti se prenašajo tudi iz roda v rod.
Kuharski nasveti se prenašajo tudi iz roda v rod. (Foto: Shutterstock)

Obstaja nekaj trikov, ki jih boste le stežka izbrskali v modernih kuharskih knjigah ali med gledanjem kuharskih oddaj – to so nasveti, ki se prenašajo iz roda v rod. Tokrat smo jih za vas zbrali 13.

1. Kako najlažje ločite beljak od rumenjaka?
Zelo preprosto! Jajce razbijte nad lijem. Beljak bo zdrsnil skozi ozko grlo, rumenjak pa bo ostal na površju. Pa dodajmo še en novodobni trik – rumenjak preprosto posesajte skozi grlo plastenke.

2. Cvrtje brez jajc

Želeli ste ocvreti meso, pa vam je zmanjkalo jajc? Dobro je vedeti, da lahko namesto jajc uporabite tudi koruzno moko.

3. Odlična zamenjava za kolače
Če želite speči biskvit za torto in vam je zmanjkalo jajc, lahko namesto njih uporabite deciliter mleka ali smetane ter žlico kisa. Za čvrst sneg iz ne ravno svežih jajc beljakom pred miksanjem dodajte malo soli ali limonin sok.

4. S čim povezati mleto meso?
Meso za polpete namesto z jajci lahko povežete z naribanim surovim krompirjem. Vsem jedem, ki jih pripravljate iz mletega mesa, dodajte nekaj kapljic limoninega soka, saj bo veliko okusnejše.

5. Tudi pecilni prašek je zamenljiv
Tri do štiri žlice ruma bodo testu dali enak učinek.

6. Ne mečite stran počenih jajc!

Če želite skuhati jajce, ki je malce počilo, ga premažite z nekaj kapljicami limoninega soka ter potopite v hladno vodo ter skuhajte.

7. Pošteno ga potolcite

Če želite potolči zrezek in ga stanjšati, za nekaj časa potopite bat v vodo pred tolčenjem.

8. Vam gori v ustih?

Če ste ugriznili v pekočo papriko, nikar ne posezite po vodi, saj vas bo še bolj peklo. Rajši dajte na jezik malo soli, ki bo ublažila pekoč občutek.

9. Oživite solato
Če je solata ovenela, jo potopite za 15 minut v mlačno vodo, ki ste jih dodali nekaj kapljic limoninega soka ali kisa. To ji bo povrnilo svežino.

10. Kaj pa je z juho?
Če je preslana, ji dodajte olupljen surov krompir in pokuhajte 15 minut. Če meso postavite v hladno vodo, bo juha okusnejša. Velja tudi obratno – če meso dodate v vročo vodo, bo okusnejše. Želite temnejšo barvo juhe? Lupino od čebule ali nekaj rezin čebule pred kuhanjem prepražite na malo maščobe. Želite lepo in bistro govejo juho? Korenček najprej prepražite na malo maščobe ter ga dodajte vodi, v kateri se kuha meso ter preostanek zelenjave.

Če je premastna, vanjo za nekaj minut potopite košček starega kruha, ki bo vpil odvečno maščobo. Lahko tudi odstranite maščobo s hladno žlico, ki jo izperete pod toplo vodo, ter spet ohladite pod curkom hladne vode ter ponovite postopek. Zdi se vam, da je med kuhanjem veliko juhe izhlapelo? V lonec dolijte vrelo vodo, da ne bo zaradi prehladne vode postala motna.

11. Da je tudi domače meso mehko kot duša
Če se vam zdi, da je meso domače perutnine pretrdo, ga lahko zmehčate. Natrite notranjost s sladkorjem in pustite počivati 12 ur. Nato dobro izperite, osušite ter pripravite na običajen način. Meso bo presenetljivo mehko in nežno. Če se vam med pripravo ne zmehča, juhi ali omaki dodajte malo sode bikarbone.

12. Specite ribo v kosu
Ste tudi vi med tistimi, ki se mučijo s tem, da spečejo ribo v enem kosu? Pogosto se namreč zgodi, da se ena stran zalepi na ponev, in takšno ribo bi raje vrgli v smeti kot postregli. Prvo pravilo pri pečenju ribe je, da mora biti olje, na katerem jo pečete, zares vroče. Drugo pravilo je, da mora biti riba suha. Tretje pa je, da pomokate samo eno stran ribe, odvečno moko pa dobro otresete. Na koncu ribo vedno naprej pecite s pomokane strani in ne obratno.

13. Ohranite sočnost v mesu
Če ste meso pripravili in je pečeno, vi si pa ne želite, da bi se vam posušilo, preden postavite krožnike na mizo, ga postavite nad posodo s kipečo vodo ali segreto pečico, v katero ste postavili posodo s toplo vodo.
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki