Zdravilen je paradižnik, ne le likopen

Vse sestavine paradižnika skupaj vplivajo na sposobnost celic raka, da se širijo in razvijajo ter na koncu odmrejo.
Vse sestavine paradižnika skupaj vplivajo na sposobnost celic raka, da se širijo in razvijajo ter na koncu odmrejo. (Foto: Pixabay)

Paradižnik lahko upočasni raka želodca, zaščitni vpliv pa je v raziskavi izkazal celoten sadež, ki je zaviral razmnoževanje celic.

To je zelo zanimivo, kajti nasprotuje dosedanjim raziskavam, ki so ugotavljale, da ima zaščitne lastnosti zgolj likopen. Avtorji omenjene študije sporočajo, da koristi paradižnika niso omejene zgolj na posamezno spojino, kot je likopen, temveč je učinkoval kot celota, z vsemi svojimi deli, snovmi in spojinami.

Vse sestavine paradižnika skupaj vplivajo na sposobnost celic raka, da se širijo in razvijajo ter na koncu odmrejo. Izsledki so obetavni ne le v preventivnem smislu, temveč nakazujejo tudi novo smer razvoja zdravljenja. To bo temeljilo na boljšem razumevanju vpliva hrane in prehranskih dodakov na preprečevanje bolezni kot tudi njihovo podporno vlogo konvencionalnemu zdravljenju.