Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Zakaj jesti alge?

Zaradi obilice in zlasti raznovrstnosti zdravju koristnih hranilnih snovi si alge upravičeno zaslužijo naslov superživila.
Zaradi obilice in zlasti raznovrstnosti zdravju koristnih hranilnih snovi si alge upravičeno zaslužijo naslov superživila. (Foto: Shutterstock)

Na vrhu seznama najbolj hranljivih živilih na planetu so alge. Zaradi obilice in zlasti raznovrstnosti zdravju koristnih hranilnih snovi si upravičeno zaslužijo naslov superživila.
Dodajte jih svoji prehrani in vsakemu obroku dvignite prehransko vrednost. Modrozelene alge, kot sta spirulina in klorela, so bogat vir lahko prebavljivih beljakovin, kar je zlasti koristno za vegetarijance in vegane. So sijajen vir klorofila, ki ga imenujejo tudi »rastlinska kri«, saj je po svoji sestavi zelo podoben hemoglobinu iz človeške krvi.

Bogate so tudi z vitamini, vključno z B6 in B12, ter so eden redkih rastlinskih virov vitamina D. Vsebujejo tudi veliko mineralov, železa, cinka, kalija in kalcija ter nekaterih drugih mikroelementov, kot tudi esencialne maščobne kisline, vključno z GLA, bogate so z encimi in drugimi fitohranili.

Alge nam pomagajo rešitvi dva osnovna problema, ki sta v samem bistvu večine civilizacijskih bolezni, in sicer pomanjkanje hranilnih snovi na eni ter čiščenje nakopičenih toksičnih snovi na drugi strani, saj so alge izvrstni čistilci organizma. Ker alge niso pretirano okusne, jih je najbolje kupiti že v prahu, ker jih je tako veliko lažje zaužiti. Dodajte jih v juho, enolončnice, solate, z nori algami pripravite tradicionalni japonski suši. Pri nas v prodaji najdete spirolino, kombu, nori, hidžiki in vakame alge, ki so vse enako dobre, o specifičnih lastnostih in načinih uporabe pa vprašajte kar v prodajalni zdrave hrane.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

alge

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.