Da bolezen tiči v debelem črevesu, je bilo znano že starim Grkom - in to še zdaj vedo vsi, ki znajo gledati na telo kot celoto. Kajti "tam spodaj" lahko tiči marsikaj, česar ni treba, in razmerje sil črevesnega drobnoživlja je lahko skrajno neprimerno. Le kdo bi rekel, da so glavoboli in vneto grlo lahko posledica nezdravih razmer v debelem črevesu?
Da do 40 odstotkov izločenega blata sestavljajo bakterije? Da v našem
debelem črevesu živi in se z ostanki hrane gosti kakih sto vrst
mikroorganizmov? (Nekateri mimogrede pridelajo nekaj vitaminov iz
skupine B, tisti manj potrebni pa še marsikaj drugega.) Da so sicer
škodljivi mikroorganizmi običajno navzoči, vendar zaradi nezdravih
razmer zanje, zato pa zdravih za nas ne morejo do sape? Vse to in še
marsikaj se skriva v približno meter in pol dolgi "cevi", ki se izpod
desne strani reber dvigne pod trebušno prepono, gre prečno pod levo
stran reber in se nato spusti proti danki.
dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka
Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka