Zakaj je dobro uživati v kumarah

Kumare so cenovno dostopne, odličnega, osvežilnega okusa, za nameček pa so polne zdravja.
Kumare so cenovno dostopne, odličnega, osvežilnega okusa, za nameček pa so polne zdravja.

Si lahko predstavljate poletje brez kumar? Seveda ne. Cenovno so dostopne, odličnega, osvežilnega okusa, za nameček pa so polne zdravja. Preberite si razloge, zaradi katerih jih čim večkrat uvrstite na svoj krožnik.

Kumare so prebogate z vitamini in minerali, kot so vitamin K, C, vitamini skupine B, kalij, mangan, baker … snovmi, ki poživljajo telo in krepijo zdravje. Vsebujejo tudi flavonid fizetin, snov, ki je ključna za dobro delovanje možganov, in varuje živčne celice pred posledicami staranja.

Pomemben flavonid je kvercetin, ki preprečuje sproščanje histamina, zaradi česar so kumare naravno zdravilo proti alergiji. Ker so polne vode in vlaknin, so dobre za prebavo, preprečujejo zaprtje in zapeko. Dvigujejo pH vrednost v želodcu in blažijo izločanje želodčne kisline. Poleg tega preprečujejo neprijeten zadah in uničujejo bakterije v ustih.

Kumare vsebujejo veliko hranilnih snovi, a le malo kalorij, zato so odlična hrana za vse, ki želijo shujšati, saj dajejo dolgotrajen občutek sitosti in preprečujejo kopičenje odvečnih kilogramov.

PREBERITE ŠE:
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki