MSM - mineral lepote, ki razstruplja in čisti naš organizem

Metil sulfonil metan (MSM) je organska oblika žvepla, ki na naše zdravje vpliva na številne pozitivne načine, saj telo očisti slabih snovi in rehidrira vsako celico.

MSM nastaja pri rasti alg v oceanih in izhlapeva v oblake, nato pa v obliki dežja pade nazaj na zemljo ter postane hrana za vse vrste zemeljskih organizmov. Visoko koncentracijo najdemo v rastlinah, izpostavljenihobilnim padavinam, kot so skorje borovcev, divje trave, aloe vera ... Pridobivajo ga z ekstrakcijo iz omenjenih rastlin v obliki kristalov.


Kako deluje v telesu?

Žveplo je eno najpomembnejših hranil našega telesa, saj je prisotno v aminokislinah v skoraj četrtini celotne telesne teže. Pomembno se obnaša pri proizvodnji glutitiona, enega najmočnejših antioksidantov z veliko vlogo pri razstrupitvi organizma. MSM je daleč najboljša oblika žvepla, ki jo lahko zaužijemo z različnimi živili ali pa jo v telo vnesemo v obliki prehranskih dopolnil. Je skoraj tako pomemben kot vitamin C, saj brez zadostne količine žvepla človeški organizem ne more normalno delovati– celice izgubijo elastičnost, pojavijo se brazgotine, gube, krčne ali poapnele žile, pojavijo se degenerativne bolezni, utrujenost, povečan psihološki ter fizični stres, depresivna stanja. Pomemben je tudi pri proizvodnji kolagena, elastina, hrustanca in keratina. Zadolžen je za prožnost ter moč mišic, kosti, sklepov in notranjih membran ter skrbi, da ne bi postale trde oziroma neprožne. Mehča tkivo in skrbi za prepustnost membranskih celic za vodo in esencialna hranila. Obnavlja ter zdravi poškodovane celice.

Kje ga najdemo?

Žveplo lahko najdemo v surovem, nepasteriziranem mleku, mesu, ribah, sadju, zeleno listnati zelenjavi, nekaterih algah ter žitih. Česen in čebulasta najboljši vir žvepla. Idealno bi bilo, če bi ga dobili le iz zaužite hrane, a na žalost večina predelanih živil ne more zagotoviti potrebne količine tega hranila. Termična obdelava, sušenje, kuhanje ter ostali procesi namreč povzročijo, da se žveplo izloči, žal pa ne pojemo zadostnih količin svežega sadja, zelenjave ter alg. Zato ga lahko uživamo v obliki prehranskega dopolnila (prašek), ki se ga doda vodi, limonadi ali soku. Dodate ga lahko tudi v kozmetične izdelke (kreme, šampone, losjone, mila).

Dobrodejne lastnosti MSM:

  • dviguje raven energije v našem telesu,
  • pomaga pri različnih oblikah alergij in pri astmi,
  • pomaga pri delovanju jeter in spodbuja metabolizem,
  • lajša prebavne motnje, kot so driska, zaprtje ali slabost (ima antiseptične ter očiščevalne učinke v prebavnem traktu ter hkrati stimulira izločke žolča),
  • lajša težave pri trebušnih krčih, bolečinah v mišicah in glavobolih,
  • skrbi za zdravje las in kože,
  • v pomoč je pri različnih oblikah ekcemov, pri luskavici, rozacei, aknah, dermatitisu in prhljaju,
  • uravnava krvni sladkor,
  • pri lokalnem nanosu MSM minerala je celjenje ran dokazano hitrejše in brez brazgotinjenja,
  • pomaga pri vzpostavljanju primernega pH ravnovesja v telesu in na površini kože,
  • z izenačenjem pritiska na obeh straneh celičnih zidov zmanjšuje otekline ter vnetja,
  • kot analgetik lajša bolečine in blaži vnetja in mišične krče,
  • razširja krvne žile in tako pospešuje krvni obtok,
  • pozitivno pomaga pri boleznih kosti: artritisu, revmatoidnem artritisu in osteoartritisu,
  • izboljšuje gibljivost sklepov, zmanjšuje togost mišic, bolečine ter otekline,
  • ima razstrupljevalni učinek, saj povečuje propustnost membran in posledično povzroča izločanje presežka toksinov in tekočin, izloča tudi težke kovine.


Darilo za nove naročnike v oktobru

Prvim 10 novim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva naročili za najmanj eno leto, bomo poklonili paket prehranskega dopolnila MSM, ki ga podarja Malinca.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Galerija

Prvim 20 novim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva naročili za najmanj eno leto, bomo poklonili paket prehranskega dopolnila MSM, ki ga podarja Malinca.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Vsi Viva strokovnjaki