Drobnjak

(Foto: Dreamstime)

Šnitlah

Polnost okusa omak, solat in predvsem juh dosežemo, če jim na koncu dodamo prgišče nasekljanega drobnjaka.

Drobnjak ali šnitlah dodajamo, če je le možno, svežega, saj posušena rastlina izgubi značilen oster in pikanten okus. Tako je že M. Humek, višji sadjarski nadzornik v Ljubljani, v svojem priročniku Domači vrt (Jugoslovanska knjigarna, Ljubljana, 1924) svetoval, da za zimsko porabo, ko ga pobere mraz na vrtu, branjevke pa ga tudi ne prodajajo več, posadimo nekaj lepih grmičkov v lončke in jih postavimo na svetel prostor v kuhinji. "Drobnjak moramo rezati, kadar ga potrebujemo v kuhinji, tik pri tleh. Ako ga režemo pri vrhu, se ne more obrasti. Tudi ob deževnem vremenu ga ne smemo rezati, kajti votla stebelca se napolnijo z vodo in gnijejo," še svetuje.

Še nekaj je pomembno pri tej začimbi. Vedno jo dodamo zadnji trenutek, saj med kuhanjem njegova aroma izpuhti. Najpreprosteje je, če stebla narežemo kar s škarjami. Pri drobnjaku največ uporabljamo dolga, votla stebla. Poleti požene rosa srebrne glavice, za katere je Humek svetoval, da jih porežemo, da po nepotrebnem ne izmolzejo rastline, med sodobnimi kuharji pa so cvetovi priljubljeni za dekoracijo. Poleg tega imajo značilen vonj po drobnjaku.

V Franciji uporabljajo drobnjak v kombinaciji z drugimi svežimi začimbami, kot so peteršilj, pehtran in krebuljica, ki je tudi prenežnega okusa, da bi prenesla dolgotrajno kuhanje. To mešanico začimb kuharski mojstri imenujejo fines herbes. Drobno sesekljane začimbe dodajajo solatam, predvsem pa jajčnim jedem, ribam in perutnini. Kupimo lahko tudi posušene fines herbes, vendar je njihov učinek zelo medel.

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki