Solate in olivno olje

(Foto: Shutterstock)

Katero olje izbrati

Ljubitelji dobre hrane in zlasti privrženci zdrave sredozemske prehrane imajo doma več vrst olja. Olja niso le različnih kakovosti (pravi poznavalci tako ali tako cenijo samo ekstra deviška olivna olja), temveč se razlikujejo tudi po okusu, vonju, intenzivnosti ...

Constantin Alexander, eden od pomembnejših svetovnih poznavalcev olivnih olj, trdi, da moramo poznati krajevni izvor jedi in temu prirediti izbor olivnega olja. "Jed je namreč nastala na osnovi lastnosti ter intenzivnosti okusa in strukture sestavin, ki jih te razvijejo v določenem kraju." Če poenostavimo: nizozemski paradižnik ima popolnoma drugačen okus kot makedonski. "Z olivnim oljem, če ga izbiramo po okusu, vonju in intenzivnosti, dobimo zvesto podobo teh jedi, čeprav jih pripravljamo iz sestavin, ki so zrasle več tisoč kilometrov daleč," še pravi veliki poznavalec. "Poskušam izbrati olje, za katero ni nujno, da je prav iz tega kraja, pač mora ustrezati moji predstavi o olju, ki ga tam stiskajo."

Torej, sveža grška solata s sirom feta in z zrelimi paradižniki je najboljša, če jo prelijemo z gostim nefiltriranim oljem. K sveži mozzarelli, baziliki in paradižniku se prilega lahko olje, ki ima vonj po svežih olivah. Predjedi in testenine gredo skupaj z močnim, ostrim oljem, ki je pravkar priteklo iz stiskalnice. Na takem izrazitem olju lahko pripravimo zelenjavo ali močno začinjene zrezke.

To so le grobe smernice, sicer pa je izbira olivnega olja stvar okusa vsakega posameznika. Dobro je le vedeti, da lahko z oljem (pa ne le z olivnim) zelo spremenimo naravo jedi.

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki