Krožnik zrcali vašo osebnost

Ozaveščeni ljudje pojedo več sadja in zelenjave, poleg tega izbirajo tudi bolj zdrave obroke.
Ozaveščeni ljudje pojedo več sadja in zelenjave, poleg tega izbirajo tudi bolj zdrave obroke.

Znanstvenikom je uspelo dokazati, da obstaja povezava med najljubšo hrano in osebnostjo. Si upate prebrati, kaj vaš krožnik razkriva o vas?

Pustolovci imajo raje pekoče

Že v 70. letih prejšnjega stoletja so znanstveniki z Univerze v Pensilvaniji odkrili, zakaj nekateri ljudje uživajo v pekočih in močno začinjenih jedeh. Razlog za to je povsem enak tistemu, zaradi katerega se lotevamo nevarnih dejavnosti. Pekoče okuse imajo torej radi ljudje, ki iščejo adrenalinske dogodivščine. Nadaljnje raziskave so potrdile, da avanturisti tudi veliko bolje prenašajo pekočo hrano kot drugi ljudje. Na to, ali bomo imeli radi pekočo hrano, pa ne vpliva le nagnjenje k adrenalinskim dogodivščinam, temveč tudi kulturno okolje in vzgoja.

V družbi preveč jedo tisti, ki želijo ugajati

Morda se ne zdi presenetljivo, da ljudje, ki želijo ugajati, pojedo preveč … Ta ugotovitev je povezana tudi s tem, da se takšni ljudje pogosto in dlje kot drugi družijo ob hrani, zato v tem času tudi veliko pojejo. Druge raziskave so pokazale, da v družbi radi posnemamo prehranjevalne navade drugih, zato ljudje, ki radi jedo, nastavijo tempo, po katerem se nato ravna celotna družba … Seveda pa ni vse v posnemanju – tretja raziskava je namreč
ugotovila, da ti ljudje pogosteje kot drugi sprejmejo ponujeno hrano.

Čustveni ljudje skrivaj zobajo sladkarije

Če ste čustven jedec, je uživanje hrane za vas strategija, s katero premagujete stresne trenutke. Toda občutljivi ljudje imajo še eno razvado. Raziskava, v okviru katere so preučevali ljudi, ki so želeli shujšati in njihove prehranjevalne navade, je pokazala, da presenetljivo visok odstotek čustvenih ljudi skrivaj zoba sladkarije. Kar 40 odstotkov od 2000 žensk, kolikor jih je sodelovalo v raziskavi, se ni moglo upreti tej skušnjavi, čeprav so se zavedale, da ni zdrava in da jih ustavlja na poti do vitke postave. Nekatere so ob tem občutile sram, zato se pri uživanju sladkarij niso samo skrivale, temveč so se pri tem celo zaklepale ali pa so prigrizke skrivale v zaklenjenih omarah in predalih.

Zelenjavo in sadje jedo ozaveščeni

V okviru raziskave izpred desetih let, ki je preučevala povezavo med osebnostjo in zdravimi navadami, so seveda raziskovali tudi prehranjevalne navade. Ugotovili so, da ozaveščeni ljudje pojedo več sadja in zelenjave, poleg tega izbirajo tudi bolj zdrave obroke. Ekstravertirani ljudje so bolj nagnjeni k tveganemu vedenju, zato pogosteje uživajo manj zdravo hrano. Poleg tega pojedo več hitre hrane in popijejo več alkohola.

Ekstravertirani se ne morejo upreti živalski maščobi, slaščicam in alkoholu

Kot smo zapisali, ekstravertirani ljudje pojedo več nezdrave hrane, še ena raziskava pa je pokazala, da to ne velja le za slaščice in alkohol, temveč tudi za živalske maščobe in sladke pijače. Radi imajo tudi slane jedi.
Če ste med branjem odkrili vsaj kak razlog za svoje nezdrave prehranske odločitve, vam bodo zgornje ugotovitve morda celo pomagale na poti do bolj zdravih prehranjevalnih navad …

PREBERITE ŠE:

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki