Jagode - sladke celo leto

Pri nakupu jagod pazimo, da so dozorele, a vseeno ne premehke.
Pri nakupu jagod pazimo, da so dozorele, a vseeno ne premehke.

Zdaj lahko resda jagode kupujemo že vse leto, saj prihajajo na police naših trgovin iz najrazličnejših krajev sveta, vendar se po okusu še vedno ne morejo kosati z jagodami, ki so dozorele pri nas v kolikor toliko naravnih razmerah.

Zato je sezono jagod škoda zamuditi, sploh ker si lahko iz njih pripravimo bogato in pisano zalogo, ko so najcenejše. Iz njih lahko pripravimo marmelade, najrazličnejše polivke za sladice ali pa jih samo zamrznemo.

Pri nakupu pazimo, da so dozorele, a vseeno ne premehke: če jih primemo, se na njih ne smejo poznati odtisi naših prstov. Sadeži naj bodo torej čvrsti, okrogli, srednje debeli in enakomerne rdeče barve. Doma jih stresemo iz košarice ali vreče ter odstranimo prezrele sadeže, ki jih takoj pojemo. Na dno sklede položimo papirnate brisače in vanjo pretresemo zdrave jagode. Pokrijemo s plastično folijo in spravimo v hladilnik. Operemo jih tik pred uporabo.

Jagode se ohranijo v zamrzovalniku tudi deset mesecev. Preden jih zamrznemo, jih operemo in obrišemo s papirnato brisačo. Nekateri svetujejo, da jih zložimo na pladenj in položimo v zamrzovalnik. Ko so zamrznjene, jih stresemo v plastično vrečko. Tako se ne bodo sprijele in iz zamrzovalnika jih lahko vzamemo samo toliko, kolikor jih tisti hip potrebujemo, recimo za jutranje kosmiče, za polivko za sladoled ali za najrazličnejša peciva.

Jagode so odlične v kombinaciji s pomarančami, tako s sokom kot s krhlji, dobre so tudi s tropskimi sadeži, kot so mango, papaja, banana ali kivi, čeprav se bo najbrž marsikdo strinjal, da so najboljše, če jih samo malce osvežimo z limoninim sokom in prelijemo s kančkom pomarančnega likerja. Kuharski mojstri trdijo, da okus jagod najbolje obogatimo s cimetom, muškatovim oreščkom in cvetom ali ingverjem.

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki