Grah

(Foto: Diana Anđelič)

Pri roki vse leto

Grah lahko jemo vse leto, saj ne povzroča nobenih preglavic pri zamrzovanju. Vendar to, da ga imamo pri roki vse leto, ni privilegij sodobnega človeka, saj so grah že od nekdaj shranjevali, le da ga niso zmrzovali ali dajali v konzerve, ampak so ga sušili.

Vseeno pa grah ostaja zelenjava, zaradi katere so pomladi še lepše. Težko bi našli boljšo in tudi preprostejšo jed, kot je svež grah, dušen na olivnem olju, začinjen s sveže sesekljanimi lističi koprca in praženim mladim krompirčkom. Še posebno veliko veselja imajo z grahom ljubiteljski vrtnarji, saj lahko izbirajo med številnimi sortami, ki so zelo različnega okusa in zahtevajo različne priprave.
Ko kupujemo grah, izberimo stroke, ki ima rejene, brezmadežne, svetlo zelene stroke. Za okus je namreč zelo pomembno, da je grah sveže nabran. Zrna, ki se skrivajo v notranjosti, naj bodo svetleča, hrustljava in sladka. Grah lahko hranimo v hladilniku od 2 do 3 dni, vendar se bolje ohrani v lupini. Izluščimo ga tik pred uporabo. Če je grah zelo mlad (nekatere sorte so še posebno zanimive za ta način priprave), ga lahko kuhamo tudi v stroku. Tako zrna obdržijo poln okus, saj se dušijo v lupini, ki je tudi zanimivega okusa. Če pa se le težko odločimo za grah v stroku, mlade lupine porabimo za juho ali pa jih dodamo krompirju. Skuhamo krompir in lupine, odlijemo odvečno tekočino, dodamo mleko, smetano in maslo, pretlačimo in jed je pripravljena.
Posušen grah namočimo vsaj za šest ur, preden se lotimo kuhanja. Še najprimernejši je za enolončnice in dušene, počasi kuhane mesne jedi.

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki