10 razlogov za uživanje v bananah

(Foto: Shutterstock)

Če ste iskali opravičilo za uživanje v slastnih bananah, vam jih ponujamo vsaj deset. Banane so namreč prava zakladnica hranilnih snovi in odlično vplivajo na zdravje.

Energijska bomba

Banane vsebujejo tri naravne sladkorje – sukrozo, fruktozo in glukozo. Dve banani na dan zagotavljata dovolj energije za 90-minutni trening, zato ne preseneča, da so banane priljubljena hrana športnikov. Toda energija ni edini razlog, zaradi katerega bi morali pogosteje poseči po bananah.

Antidepresiv

Depresivni ljudje se počutijo bolje, potem ko pojedo banano. Strokovnjaki verjamejo, da je to po zaslugi triptofana, beljakovine, ki jo organizem spreminja v serotonin, ki sprošča, izboljša razpoloženje in nas dela srečnejše.

Boljša krvna slika in krvni tlak

Banane so bogate z železom, zato spodbujajo tvorjenje hemoglobina in posledično pomagajo slabokrvnim ljudem. Vsebujejo tudi veliko kalija in malo soli, zato uravnavajo krvni tlak. Uživanje banan je torej dobra preventiva pred hipertenzijo in možgansko kapjo.

Pomoč možganom

Dvesto učencev neke osnovne šole v Angliji je banane uživalo za zajtrk, kosilo in večerjo – ter izboljšalo svoj učni uspeh. Hrana, bogata s kalijem, namreč prispeva k dobremu delovanju možganov.

Proti zaprtju

Zaradi obilja vlaknin banane izboljšujejo delovanje črevesja in odpravljajo težave z zaprtjem.

Proti mačku

Učinkovita pomoč pri alkoholnem mačku je mlečni napitek z dodatkom banane in medu. Banana umirja želodec, dodatek medu uravnava raven sladkorja v krvi, mleko pa rehidrira telo.

Gasijo zgago

Banane pomirjajo želodec in preprečujejo pretirano nastajanje želodčne kisline.

Zmanjšajo oteklino po piku komarja

Preden posežete po mazilu, ki bo ublažilo razdraženost kože, mesto pika podrgnite z notranjostjo bananinega olupka. Oteklina bo kmalu izginila.

Pomirjajo

Banane vsebujejo veliko vitamina B, ki ugodno vpliva na živčni sistem. Če ste v stresu ali živčni, si privoščite slastno banano.

Odpravljajo želodčne težave

Banana je zaradi nežne teksture obvezno živilo v dietni prehrani. To je eden od redkih sadežev, ki blago delujejo na želodec in ne povzročajo težav ljudem z razjedo na želodcu.

Uravnavajo telesno temperaturo

Številne kulture imajo banane za sadje, ki »hladi« ter jih še posebno priporočajo nosečnicam. Na Tajskem bodoče mamice jedo banane, da novorojenčki ob rojstvu ne bi imeli visoke temperature.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki