Lepota prihaja od znotraj ali nutrikozmetika

(Foto: Shutterstock)

Nutrikozmetika vključuje prehranska dopolnila, ki naj bi pomagala ohranjati zdravo kožo, lase oziroma nohte, saj naj bi vsebovala sestavine, ki podpirajo fiziološke funkcije v teh delih telesa. Z uživanjem tovrstnih prehranskih dopolnil naj bi tako čez čas dosegli izgled bolj zdrave in mladostne kože, las in/ali nohtov.

Če se vam zdi ta razlaga logična, niste edini, saj tuji viri poročajo o 100 do 300 odstotni rasti tega trga v razvitih državah zahodnega sveta, kot so ne samo ZDA in Velika Britanija, temveč tudi Švedska, Nizozemska, Francija, Italija, Španija in celo Nemčija, po kateri se tako radi zgledujemo. Globalni trg teh izdelkov naj bi bil že leta 2011 vreden 30,9 milijard dolarjev, do leta 2018 pa se pričakuje njegova rast na kar 42,4 milijarde dolarjev.


Ali boste tudi vi svoje evre prispevali v ta impresivni znesek?

Če sledite oglasom, boste v tovrstnih izdelkih našli raznovrstne sestavine. In sicer od raznoraznih antioksidantov do kolagena. Ko govorimo o slednjem, pogosto celo zdravniki in lekarnarji pozabijo, da gre za beljakovino, ki jo, kot vsako drugo, po zaužitju med prebavo razgradimo v aminokisline. V kri se namreč absorbirajo prav aminokisline in ne beljakovinska veriga kot celota. Zato se človek lahko vpraša, ali ni dovolj, če enostavno uživamo običajno beljakovinsko hrano, na primer meso ali, če smo vegatarijanci, jogurt, sir oziroma stročnice.

Podobno velja za hialuronsko kislino. Utemeljitelji njenega uživanja z nutrikozmetičnimi izdelki namreč govorijo o raziskavah, ki dokazujejo pozitiven učinek tovrstnih sestavin na izgled kože. Le-ta pa ne pove veliko o tem, kako do kože, kjer delujejo, sestavine sploh lahko pridejo. Gre za neposreden prehod preko kože z nanašanjem kozmetičnih preparatov ali s hrano oziroma prehranskimi dopolnili? Če hialuronsko kislino pogledamo pobliže, vidimo, da gre za disaharid N-acetilglukozamina in D-glukuronske kisline, ki sta izmenično povezana z beta(1-3) in beta(1-4) vezmi. Gre za do 50.000 ponovitev disaharidnih podenot. A ljudje nimamo prebavnega encima, ki bi cepil beta vezi, zato po našem mnenju ni niti najmanjše verjetnosti, da bi se tako velika molekula absorbirala, kaj šele prišla do kože.

Od antioksidantov, kot sta vitamina A in C, do zgoraj omenjenih sestavin pa se v nutrikozmetiki lahko uporablja še cela vrsta drugih sestavin, od omega 3 maščobnih kislin, preko resveratrola in likopeina, do koencima Q10 in tako naprej. Vsaka od teh sestavin je obsežna zgodba zase.

Kako naj se torej posameznik racionalno odloča?

Državne inštitucije sicer pravijo, da pri poznavanju in razumevanju prehranskih dopolnilih kot hrane ni delitve na strokovnjake in laike, vendar že tako majhen vpogled, kot je ta prispevek, po našem mnenju kaže, da je ponudba presegla znanje in razumevanje marsikoga.

Zato priporočamo, da se pred odločitvijo o nakupu, bodisi temeljito pozanimate sami bodisi posvetujete z neodvisnim strokovnjakom, ki ga lahko izberete med P3 Professional licenciranci.

Na slovenskem trgu je po podatkih baze P3 namreč  kar 291 izdelkov, ki bi jih lahko uvrstili med nutrikozmetiko. Od tega jih je 265 namenjenih koži, 48 lasem, 78 pa nohtom. Mnogi med njimi se med saboj tudi prekrivajo, saj so namenjeni dvema ali celo vsem trem ciljnim delom našega telesa.

Malo statistike ponudbe na slovenskem trgu:
 • 27 % nutrikozmetičnih izdelkov je namenjenih samo lasem, 11,5 % samo nohtom in 62 % samo koži.
 • 72 % nutrikozmetičnih izdelkov, namenjenih lasem, je obenem namenjenih tudi koži.
 • 83 % nutrikozmetičnih izdelkov, namenjenih nohtom, je obenem namenjenih tudi koži.

In kaj od tega je vredno jemati?

V Evropski uniji uradno veljajo kot znanstveno dokazane trditve v zvezi z kožo, lasmi ali nohti le trditve za naslednje sestavine:

 • Vitamin C ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože.
 • Biotin prispeva k ohranjanju zdrave kože in k ohranjanju zdravih las.
 • Niacin prispeva k ohranjanju zdrave kože.
 • Riboflavin (Vitamin B2) prispeva k ohranjanju zdrave kože.
 • Vitamin A prispeva k ohranjanju zdrave kože.
 • Baker prispeva k normalni obarvanosti kože in k normalni obarvanosti las.
 • Cink prispeva k ohranjanju zdrave kože, las in nohtov
 • Jod prispeva k ohranjanju zdrave kože.
 • Selen prispeva k ohranjanju zdravih nohtov.

Za konec še ena zanimivost. Konceptu lepote, ki prihaja od znotraj, po podatkih tujih raziskav rade prisluhnejo predvsem ženske, ki sicer uporabljajo organsko kozmetiko in so podpornice vsega naravnega. Seveda bi zato pričakovali, da bodo dosledne in bodo tudi pri prehranskih dopolnilih sledile svojim načelom, tako da jih bo zanimal eko certifikat teh izdelkov. Po pregledu izdelkov na slovenskem trgu smo našli nekaj takih izdelkov, ki jih sicer lahko preštejete na prste, so pa. Poiščite jih sami v bazi P3, ali pa se obrnite na bližnjo lekarno.


Pretehtane informacije o vplivu živil oz. prehranskih dopolnil na vaše zdravje pripravlja ekipa pretehtajte.si. Vsi prispevki ekipe pretehtajte.si se navezujejo izključno na znanstveno dokazane in odobrene zdravstvene trditve, objavljene v registru Evropske komisije.


Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki